Concediatii, sacrificati pentru cresterea salariilor celor ramasi

Luni, 17 August 2009, ora 09:24
1353 citiri
Concediatii, sacrificati pentru cresterea salariilor celor ramasi

Noua lege a salarizarii va duce la un paradox: ce se castiga acum prin disponibilizari masive din sectorul de stat se va pierde odata cu marirea lefurilor celor ramasi.

Stabilirea remuneratiei bugetarilor in functie de salariul minim pe economie face ca disponibilizarile din sectorul de stat sa nu aiba niciun rost. Daca salariul minim va creste de la 1 ianuarie 2010, vor fi majorate pe linie lefurile tuturor categoriilor de bugetari.

Iar sacrificiul celor dati afara nu va face decat sa alimenteze majorarile salariale ale celor care raman angajati. "Asa s-a lucrat din 1990, cu salariul minim ca baza de calcul. Va trebui revizuit si noul proiect al legii salarizarii unice", ne-a declarat Adrian Cojocaru, vicepresedintele Cartel Alfa.

Astazi, in cadrul intalnirii saptamanale, sindicatele vor discuta si subiectul legii salarizarii, care intra in perioada urmatoare in dezbatere publica, pentru 30 de zile. Fondul Monetar International a avertizat ca stabilirea castigurilor bugetarilor in functie de salariul minim este un "potential pericol".

Ministrul muncii, Marian Sarbu, a declarat, saptamana trecuta, ca salariul minim va creste, anul viitor, cu aproximativ 25%, ajungand la 750 de lei. Sindicatele sustin insa ca este vorba de o suma mai mare. "Salariul minim se va apropia de 1.000 de lei", spune Adrian Cojocaru.

Astfel, este de asteptat ca neintelegerile dintre sindicate si guvern sa se acutizeze si pe subiectul salariului minim.

Medic specialist: 750 de lei mai putin

Sindicatele critica "taierea" coeficientilor de calcul al salariilor din noul proiect de lege, fata de vechea varianta.

Un manager de spital cu peste 400 de paturi, care trebuia sa aiba 9 salarii minime pe economie, va beneficia de cel mult 6,8 salarii minime, iar directorul medical va avea 6,45 salarii fata de 8,55. Mai putini bani va avea si asistentul-sef din Serviciile de Ambulanta: 2.820 de lei fata de 3.750 de lei.

Medicul primar va incasa lunar 3.060 de lei in loc de 3.450 de lei, in timp ce medicul specialist va primi 2.250 de lei in loc de 3.000.

Pentru prefecti, coeficientii scad cu aproximativ 25%, de la 9,80 (5.880 de lei) la 7,40 (4.440 de lei). Pentru functiile publice de conducere, in cazul directorului general, treapta I de salarizare, a inspectorului-sef de stat si a inspectorului general de stat, coeficientul s-a micsorat de la 8,80 (5.280 de lei) la 6,60 (3.960 de lei).

Functionarii publici nu sunt impasibili la reducerea propusa de Ministerul Muncii. "Inca de la inceput noi am considerat ca legea salarizarii unitare, care are o aplicabilitate pe termen lung, nu trebuie sa fie asumata de guvern acum, in aceasta perioada de criza. De la inceput am zis ca nu va fi nicio crestere salariala concreta, pentru toata lumea.

Ca sa corectezi sistemul e nevoie de bani, iar Romania nu-i are", spune Liviu Toader, prim-vicepresedintele Sindicatului Functionarilor Publici. "Daca guvernul nu-si intoarce fata la popor, nu excludem nicio forma de protest, de la pichet la greva generala", conchide el. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salarii, # disponibilizari, # lege, # bugetari , #Stiri Locuri de munca