Concediul fara plata, solutia institutiilor pentru reducerea costurilor de personal cu 15%

Marti, 18 Iunie 2013, ora 16:08
1962 citiri
Concediul fara plata, solutia institutiilor pentru reducerea costurilor de personal cu 15%

Institutiile din cadrul Ministerului Muncii au "personal subdimensionat si supraincarcat cu lucrari", de aceea conducerea ministerului a ajuns la concluzia ca sunt necesare alte masuri de reducere a cheltuielilor in afara reducerii de personal.

Deoarece in institutiile subdimensionate este dificil de aplicat reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal decisa de Guvern pentru administratie si se apeleaza la taierea salariului incasat efectiv prin vechea metoda cu zile neplatite, relateaza Mediafax.

Angajatii Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) au fost primii angajati invitati sa semneze o cerere pentru acordarea unui concediu fara plata de o zi in luna mai a acestui an, ceea ce presupune o taiere a salariului de peste 5%, deoarece s-a constatat ca bugetul pe trimestrul II al acestui an nu poate acoperi cheltuielile cu salariile, potrivit unui document guvernamental.

Documentul citat releva ca pentru taierea cheltuielilor s-a optat in unele institutii la metoda zilelor fara plata, ceea ce conduce la o scadere a salariului. Metoda a fost deja aplicata la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala, unde s-a constatat ca bugetul aprobat initial, pe baza posturilor remunerate la nivelul lunii decembrie 2012, nu este suficient pentru plata tuturor salariilor.

Problemele au aparut dupa ce angajatii concediati anterior si-au castigat la tribunal dreptul de a fi reinstalati in functii, iar persoanele aflate in concediu de maternitate s-au intors la munca, dar si din cauza angajarilor pe posturile vacante de director executiv ale unor agentii teritoriale si suplimentarea numarului de inspectori sociali.

"Din analiza si monitorizarea lunara a cheltuielilor cu salariile rezulta ca bugetul Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala nu acopera sumele necesare pentru plata tuturor angajatilor in anul 2013. Restrictiile bugetare, la capitolul cheltuieli cu salariile pe anul 2013, impun introducerea unui program intern de reducere a cheltuielilor publice de functionare a Agentiei Nationale si a agentiilor din subordine, care sa asigure incadrarea in creditele bugetare alocate" se arata in document.

Astfel, se impune adoptarea altor masuri de diminuare a cheltuielilor in afara reducerii de personal

In acest sens, seful ANPIS a hotarat introducerea unui concediu fara plata de o zi, in luna mai.

Autoritatile s-au asigurat in prealabil ca au acordul sindicatelor si ca angajatii inteleg ca masura presupune o "acceptare solidara" din partea lor, pe baza unei cereri scrise.

Metoda concediului neplatit pentru bugetari a fost introdusa din cauza crizei economice de Guvernul PDL-PSD in 2009, cand Executivul a decis, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International, sa introduca zile de concediu neplatit in sectorul public pentru o perioada de 10 zile, in intervalul octombrie-decembrie.

#reducere personal Ministerul Muncii, #Concediu fara plata ministere, #taieri costuri personal stat , #Stiri Locuri de munca