Concediul pentru cresterea copilului va fi calculat ca vechime in munca

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 09:01
7181 citiri
Concediul pentru cresterea copilului va fi calculat ca vechime in munca

Concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului va fi calculat ca vechime in munca, potrivit unui amendament adus de Parlament proiectului Legii unice a salarizarii, acceptat duminica de Guvern.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a anuntat la finalul sedintei de duminica a Executivului ca unul dintre amendamentele aduse Legii unice a salarizarii in sistemul bugetar, acceptat de Guvern, se refera la personalul care a beneficiat de concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului de pana la 2 ani, respectiv 7 ani in cazul copilului cu handicap, precum si la personalul ale carui raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii.

"Acestor angajati li se acorda, la reluarea activitatii, salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale in care au fost incadrati anterior suspendarii.

Gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca este determinata conform legilor specifice", a declarat Muntean.

In cazul concediului pentru cresterea si ingrijirea copilului, "legile specifice" sunt OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului nu era calculat ca vechime in munca potrivit proiectului Legii unice a salarizarii trimis de Guvern la Parlament.

"Personalul care s-a aflat in concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 7 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si personalului ale carui raporturi de munca sau raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii, si care nu au prestat activitate, i se acorda la reluarea activitatii salariul de baza la gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca a gradului sau treptei profesionale avute anterior", se arata in proiectul de lege.

Legea unica prevede ca, in cadrul fiecarui grad sau treapta profesionala, diferentierea salariilor de baza se face pe un numar de cinci gradatii, corespunzatoare celor cinci transe de vechime in munca, astfel: de la 3 la 5 ani, de la 5 la 10 ani, de la 10 la 15 ani, de la 15 la 20 ani si peste 20 ani.

OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului cu modificarile si completarile ulterioare prevede, la articolul 18 alineatul 7, introdus printr-o Lege aprobata in 2007, ca "perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta".

Prin Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap beneficiaza de concediu si indemnizatie de crestere a copilulului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani.

Si prin acest act normativ, perioada de concediu "constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta", potrivit articolului 13 alineatul 8.

#concediu, # vechime, # salariu baza, # munca , #Stiri Locuri de munca