Contributia la un fond de pensii ocupationale, maxim 15% din salariul brut?

Marti, 08 Februarie 2011, ora 10:07
1959 citiri
Contributia la un fond de pensii ocupationale, maxim 15% din salariul brut?

Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica proiectul Legii pensiilor ocupationale, potrivit caruia contributia la un fond de pensii ocupationale poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii ocupationale, conform NewsIn.

Potrivit proiectului de Lege privind pensiile ocupationale, dreptul de a propune o schema de pensii ocupationale apartine angajatorului singur sau prin asociere cu alti angajatori, cu consultarea reprezentantilor salariatilor.

De asemenea, schemele de pensii ocupationale ar urma sa fie furnizate de administratori, pe baza unui prospect.

Totodata, administratorii colecteaza contributii, investesc resursele financiare ale fondului de pensii ocupationale si platesc pensii ocupationale.

In proiectul de lege se arata si ca pot administra fonduri de pensii ocupationale societatile de pensii, societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare, autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private in acest scop, iar societatile de pensii au nevoie de autorizare de la Comisie pentru constituire si administrare.

Totodata, capitalul social al administratorului nu poate proveni din imprumuturi sau credite si nu poate fi grevat de sarcini. Mai mult, capitalul social minim necesar pentru administrarea de fonduri de pensii ocupationale este echivalentul in lei, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei la data constituirii, al sumei de 1,5 milioane de euro.

In proiectul de lege se arata si ca participantul la un fond de pensii ocupationale este angajatul, functionarul public, persoana care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, membrul unei societati cooperative potrivit Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, precum si alta persoana care realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole, care adera la un fond de pensii ocupationale si in numele careia s-au platit de catre angajator contributii la un fond de pensii ocupationale si are un drept viitor la o pensie ocupationala.

Totodata, aderarea la un fond de pensii ocupationale este o optiune individuala.

Dreptul de proprietate asupra contributiilor cu care participa angajatorul in numele salariatului la un fond de pensii ocupationale, precum si a rezultatelor investirii acestor contributii, revine salariatului dupa un termen de cel putin doi ani de la aderare la fondul de pensii, conform prevederilor contractului colectiv de munca/protocolului si a contractului de administrare.

Contributiile la un fond de pensii ocupationale se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii ocupationale, se vireaza de catre angajator, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii in contul fondului de pensii specificat in actul de aderare.

Mai mult, contributia la un fond de pensii ocupationale poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii ocupationale.

Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a emis un document prin care propune reducerea concediului de creștere a copilului, actul conținând de asemenea referințe la...
#pensii ocupationale, #pensii, #salariu brut, #legea pensiilor , #Stiri Locuri de munca