Credeai ca romanii sunt "workaholici"? Vezi care sunt statele in care se munceste pe branci

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 11:54
3710 citiri
Credeai ca romanii sunt "workaholici"? Vezi care sunt statele in care se munceste pe branci

Chiar daca ne place sa credem ca muncim 12 ore pe zi, ne-am gandit vreodata cate minute efective de munca depunem de fapt? Un studiu recent arata ca statele in care se munceste cel mai mult sunt Mexic si Japonia, cei de aici muncind in medie 10 ore pe zi fara intrerupere.

Un studiu realizat de OECD (Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica), preluat de Business Insider, i-ar putea surprinde pe europeni si pe americani. Cu toate ca acestora le place sa creada ca muncesc mai mult decat oricine, cei mai harnici oameni din lume nu sunt pe aceste continente.

Astfel, din top lipsesc state precum Germania, Franta sau Marea Britanie. In realizarea acestui studiu, OECD a calculat nu doar volumul de munca platit, ci si cel neplatit, categorie in care intra treburile casnice. Toate statele din lista au inregistrat o medie zilnica de lucru mai mare decat media OECD.

1. Mexic

Un mexican munceste in fiecare zi 594 de minute (9,9 ore), din care 4,2 ore sunt neplatite.

2. Japonia

In Tara Soarelui, munca este sfanta. Se lucreaza 9 ore in continuu, iar doar 2,7 ore nu sunt platite.

3. Portugalia

Stim ca romanii care pleaca la munca in Portugalia muncesc mult, dar asta pentru ca si locuitorii acestui stat nu stau degeaba. Un portughez munceste fara intrerupere 8,8 ore zilnic.

4. Canada

Nici canadienii nu sunt mai relaxati, muncind 8,6 ore, din care 3,2 sunt neplatite.

5. Estonia

In Estonia se munceste la fel de mult ca in Canada, dar volumul de munca neremunerat este mai mare.

6. Austria

Urmatorii in top sunt austriecii, care muncesc 8,4 ore pe zi.

7. China

Surprinzator, dar China este tocmai pe locul 7. Se pare ca aici se munceste la fel de mult ca in Austria.

8. Noua Zeelanda

Aici se munceste doar cu cateva minute mai putin decat in China si Austria.

9. SUA

Un american munceste 8,2 ore pe zi si este platit pentru 4,9 ore.

10.Slovenia

Un volum la fel de mare ca in SUA este prestat de sloveni.

Un sfert dintre romani muncesc 10-12 ore pe zi

Daca ne uitam la studiile care arata ca 23% dintre romani muncesc 10-12 ore pe zi, ne-am putea intreba de ce nu ne aflam in topul de mai sus.

Explicatia este simpla. Daca scadem pauzele si luam in calcul ponderea romanilor care muncesc mult mai putin sau deloc, vom vedea ca nu avem sanse sa ne laudam cu harnicia noastra.

Un sondaj de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), facut public in cursul anului trecut, arata ca 66% dintre angajatii din Romania muncesc ore suplimentare, iar 45% se simt extenuati cand ies de la serviciu.

Dar se pare ca ne place sa muncim mult, deoarece 85% dintre intervievati s-au declarat multumiti de program, iar 78% sunt impacati cu volumul de munca.

Nu stim cat de sinceri au fost respondentii, dar 59% dintre noi suntem multumiti de salariu, iar 82% de relatia cu sefii.

#cat muncesc romanii, #dependenta de munca, #munca in germania, #munca in portugalia, #ore neplatite, #peste program , #Stiri Locuri de munca