Creste mobilitatea studentilor pe plan global

Vineri, 17 Octombrie 2008, ora 02:05
1963 citiri
Creste mobilitatea studentilor pe plan global

Peste 2.5 milioane de studenti studiaza astazi in afara granitelor tarii de origine - o crestere cu 70% in ultimii 10 ani, numarul continuand sa creasca. Un nou studiu confirma faptul ca studentii din China sunt in fruntea celor care urmeaza cursuri in alta tara, fiind mult mai numerosi decat cei din India, Coreea de Sud, Germania si Japonia - primele 5 natiuni cu cei mai multi studenti care invata in alte tari.

Cu aproximativ 400.000 dintre studentii sai care sunt acum inscrisi la universitati straine, China intrece India cu peste 250.000. Datorita cresterii mari a mobilitatii studentilor chinezi, studentii asiatici detin un procent de 45% din totalul celor care invata in strainatate, urmati de cei din Europa cu 28%, Africa cu un procent de 12% si Americile cu 10%.


O noua lucrare bilingva, Les Etudiants Internationaux: chiffres cles / International Student Mobility: Key Figures, publicata de CampusFrance, agentia nationala pentru promovarea invatamantului francez in strainatate, ofera date comparative bazate pe cele mai recente statistici ale Institutului de Statistica Unesco si ale Ministerului Invatamantului francez.


O serie de tabele si grafice arata mobilitatea studentilor in functie de continent, tara in care studiaza si tarile de origine din ultimii cativa ani. Acestea ofera o imagine dramatica a schimbarilor care au loc, in termeni de mobilitate a studentilor, in intreaga lume.


Desigur, Statele Unite ale Americii raman cea mai atractiva destinatie pentru studentii straini, cu aproape 600.000 de studenti inscrisi la universitatile americane in 2006. Acest numar reprezinta aproximativ o patrime din total si este cu aproape 250.000 mai mult decat cei 330.000 de studenti care urmau cursuri in Marea Britanie, in acelasi an, sau decat cei 266.000 in Franta si 260.000 in Germania.


In ciuda populatiei mici, comparativ cu gigantii America si Europa, Australia a avut 260.000 de studenti straini inscrisi in 2006 - aproximativ 14% din total. Natiunea emisferei sudice a fost urmata de Japonia, cu 130.000, in timp ce alte natiuni europene precum Austria, Elvetia, Belgia si Spania s-au alaturat topului primilor 10.


Totusi, datorita localizarii geografice, Australia s-a situat pe locul al doilea, dupa Statele Unite si in fata Marii Britanii, in top 10 cele mai cautate tari cand vine vorba de inscrierea studentilor asiatici. Japonia s-a clasat pe locul al patrulea, in fata Germaniei, Frantei, Rusiei, Malaeziei, Noii Zeelande si, in mod surprinzator, Kirghiztanului, care a intrat in top 10 cu 27.000 de asiatici inscrisi.


Dintre primele 5 tari din top, Germania si Franta au avut cel mai mare numar de studenti care au plecat sa invete in afara granitelor. America, cu un numar de aproximativ 33.000 dintre studentii sai inscrisi in universitatile straine, nu a avut parte de o mobilitate atat de marte a studentilor. Cele doua cele mai importante tari care au atras studentii americani au fost Marea Britanie si Australia - urmate de Germania, Franta si Noua Zeelanda.


Andre Siganos, directorul general al CampusFrance, explica faptul ca cifrele sunt prezentate "fara comentarii insotitoare, dand mana libera specialistilor sa analizeze singuri informatiile cu privire la mobilitatea studentilor." Totusi, tabelele si graficele ofera deseori o perspectiva interesanta.