Criteriile succesului, sub lupa specialistilor. Vezi care e secretul

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 14:51
3001 citiri
Criteriile succesului, sub lupa specialistilor. Vezi care e secretul

Managerul de top are intotdeauna o baza pentru succesul sau: educatia. In acest concept, putem include atat facultatile absolvite, diplomele de MBA, experienta acumulata, dar si un punct mai sensibil: educatia primita in copilarie. Parintii joaca un rol esential pentru succesul ulterior al copilului, explica Urania Cremene, trainer UBD si primul expert in parnting atestat in Romania.

Oamenii de succes au anumite criterii, care se dovedesc a fi foarte greu de educat la varsta adulta, tocmai de aceea Urania Cremene a studiat indeaproape psihologia copilului si lucrurile care se creaza in noi ca si valori, principii, reguli din copilarie, convingeri, unele care ne ajuta mai departe ca si adulti, altele care, dimpotriva, ne pun bete in roate.

"Una dintre cheile succesului la adultii care ajung sa-si atinga potentialul maxim si ajung sa aiba succes sunt increderea in propriile puteri. Din pacate, increderea de sine se dobandeste foarte greu atunci cand esti adult. Are foarte mare legatura cu felul in care ai fost educat ca si copil", sustine consultantul.

Astfel, increderea in sine devine tot mai greu de dobandit, odata cu trecerea timpului si aici intervine rolul parintelui de a rezolva problema inca din perioada in care omul este cel mai maleabil, copilaria.

Cum sporim increderea copilului in propria persoana?

Procesul de sporire a increderii este unul mult mai complex decat isi imagineaza unii parinti. Laudele si expresiile de tipul "uite ce fata desteapta/baiat destept" par a fi cea mai la indemana solutie, insa nu este si cea mai eficienta, potrivit Uraniei Cremene. Increderea in propria persoana creste odata cu stimularea motivatiei interne de a face ceva, in detrimentul motivatiei externe de a face acel lucru.

"Mai toti parintii spun copiilor la un moment dat 'nu mai tipa ca se uita lumea la tine' sau 'mananca frumos ca se uita lumea la tine' sau 'nu arunca hartii pe strada ca ma faci de ras'", explica trainerul. Copilului, insa, trebuie sa ii fie explicate valorile din spatele acestui tip de comportament, iar copilul va invata sa gaseasca o motivatie interna in asa fel incat sa isi aplice propriile regului, fara a le ignora pe cele ale societatii.

Copiii trebuie sa invete sa isi faca propriile reguli

"Un alt factor important pe care l-am constatat este ca oamenii care ajung sa aiba succes sunt aceia care isi fac propriile reguli. Asta nu inseamna ca nu le respecta pe cele generale, doar ca nu ii intereseaza foarte mult sa joace dupa cum le canta altii. Nu se compara in mod constant cu ceilalti, incearca sa faca lucruri pentru propria lor satisfactie si pentru propriul lor succes, or asta iarasi e o treaba care se construieste in frageda pruncie", este de parere Urania Cremene, care subliniaza ca parintilor le ramane si datoria de evita si ei comparatiile intre copii si cei din jur.

Independenta, cuvant cheie in managementul de succes

Un alt lucru pe care il Urania Cremene il mentioneaza ca fiind benefic pentru parintii care vor sa isi transforme odraslele in adulti de succes este sa-i ajute sa devina independenti cat de repede posibil.

"Trebuie sa-i ajute sa-si rezolve problemele si sa ia decizii potrivite. Suntem intr-o cultura in care copilul este foarte ocrotit si pana foarte tarziu si, practic, copiii nu sunt incurajati de la varste fragede sa-si rezolve singuri problemele nici cu scoala, nici cu profesorii, nici cu prietenii. Parintii intervin foarte mult, adesea cu cele mai bune intentii, si rezolva problemele in locul lor. Copilul creste si ajunge un adult neadaptat la jungla care e afara", explica trainerul.

Managementul timpului se invata mai usor in copilarie

"Time-managementul" este un subiect intens dezbatut in cursuri pentru profesionisti, este o problema cu care multi manageri se lupta si este un factor care ii impiedica pe multi oameni cu studii de specialitate si expertiza in propriul domeniu sa se dezvolte pana la stadiul de "manager de succes".

Eforturile specialistilor de a-i invata pe adulti aceasta "taina" a succesului sunt inzecit mai mari decat cele pe care un parinte le-ar depune pentru a-l invata pe cel mic sa isi organizeze timpul.

In primul rand, ii poti demonstra copilului folosind puterea exemplului ce inseamna sa fii organizat. El va prelua modelul si va sti ce, cum si cand sa faca, in viitor. Copilul trebuie sa se obisnuiasca din timp cu intalnirile organizate pentru discutarea aspectelor de organizare: masa de duminica poate fi momentul perfect pentru astfel de intalniri, pe care toata lumea sa le respecte. Nu in ultimul rand, trebuie sa invete sa fie punctual, scrie e-how.

Urania Cremene este trainer si consultant de peste 12 ani, expert in tehnici de schimbare comportamentala si coaching este licentiata in drept si a absolvit in 2003 cursurile de MBA ale Universitatii Oxford Brookes din Marea Britanie. Din 2003 este senior trainer&consultant al United Business Development, companie americana, care ofera servicii de training si consultanta companiilor romanesti si internationale active pe piata romaneasca. Urania Cremene este primul expert in parenting atestat oficial de Parent's Toolshop pentru Romania. 

#urania cremene, # criteriile succesului, # manager de succes, # management , #Stiri Locuri de munca