Cum a ajuns Romania raiul studentilor la medicina din Europa

Luni, 01 Februarie 2010, ora 10:41
1474 citiri
Cum a ajuns Romania raiul studentilor la medicina din Europa

In timp ce in Franta 85% dintre studenti esueaza la finalul primului an de studii la medicina, Universitatea din Cluj, situata in inima Romaniei, ii recruteaza cu dosare cu tot. Un motiv suficient de bun pentru ca tot mai multi francezi sa paraseasca Hexagonul, scrie Le Figaro. 

La Cluj, strainii nu trec prin proba de foc a unui concurs de admitere. Recrutarea candidatilor se face dupa proba dosarelor. "Noi selectionam tineri extrem de motivati care vin din cele mai bune licee, dar care nu au forta de a fi admisi la concursul de la medicina, in Franta", recunoaste Constantin Ciuce, pentru publicatia franceza.

"Suntem judecati dupa notele obtinute la bacalaureat", spune Michel Guigon, student in anul II la stomatologie. Tanarul din Nisa dezvaluie pentru Le Figaro ca a lucrat sase ani ca salvator, pompier si brancardier pentru a-si putea plati cursurile. Si asta pentru ca fiecare student strain trebuie sa-si achite taxele universitare, in valoare de 5.000 de euro anual. Pentru francezii admisi la Cluj, primii trei ani de cursuri se deruleaza in limba lor materna.

Programa de curs si sesiunea de examene este aceeasi ca pentru studentii romani. Incepand cu al patrulea an insa, sectiile franceza si romana se reunesc, iar romana devine limba de studiu si de predare. Prezenta la cursuri este respectata, "70 % dintre ele fiind obligatorii. Sub acest procent nu ne putem prezenta la examenele de an", explica Michel Guigon. Sistemul nu permite amanarea examenelor de la un an la altul - in primul an de studiu sunt 150, in al doilea - 62, iar in al treilea - 29.

Potrivit directiei spitalelor, exista o singura conditie pe care diplomele trebuie sa o indeplineasca pentru a fi recunoscute: specialitatea studiata sa existe in Franta.

 

#cluj, #diplome, #francezi, #medicina, #studenti, #universitate , #Stiri Locuri de munca