Cum conduci o echipa virtuala

Luni, 30 August 2010, ora 11:18
2923 citiri
Cum conduci o echipa virtuala

Conditiile economice au fortat tot mai multe companii sa realizeze proiectele cu ajutorul echipelor externe, alcatuite din angajati temporari din diferite parti ale lumii, bazandu-se in mare parte pe comunicarea virtuala. 

Acest nou tip de management virtual este o provocare pentru liderii din cadrul companiilor, intrucat abilitatile necesare sunt uneori chiar total opuse celor traditionale, sunt de parere specialistii in HR citati de publicatia Forbes.

Stilul de leadership difera in acest tip de management

In timp ce echipele aflate in acelasi loc au parte de un lider care actioneaza ca un moderator, echipele virtuale au nevoie de un manager care ofera indicatii clar definite si indeparteaza orice ambiguitate din procesul realizarii proiectului.

Studiile au demonstrat ca o coordonare puternic centralizata aduce cele mai bune rezultate in echipele impartite in diferite parti geografice.

In timp ce in cadrul unei echipe care lucreaza in acelasi birou, atributiile se intersecteaza si nu sunt foarte stricte individual, liderii echipelor virtuale trebuie sa determine clar si formal rolul si responsabilitatea fiecaruia, incepand cu ei insisi.

Deciziile sa iau in mod diferit   

Una dintre cele mai dificile sarcini pentru lideri este sa admita faptul ca stilul lor de conducere ar putea fi puternic influentat de cultura din care acestia provin.

Echipele raspandite geografic au nevoie de descrieri foarte clare ale modului in care vor fi luate deciziile, iar un lider bun de echipa virtuala este acela care este dispus sa incerce mai multe tipuri de procese decizionale in diferite momente ale proiectului.

Increderea se construieste diferit

Increderea dobandeste un nou sens in cadrul echipelor virtuale.

Cand membrii echipei se intalnesc in mod regulat in timpul zilei de lucru, isi dau seama instinctiv care sunt oamenii in care pot avea incredere si cei in care nu.

Intr-o echipa formata din oameni aflati in orase sau chiar tari diferite, increderea se stabileste dupa doua sau trei intalniri fizice, de aceea un lider trebuie sa organizeze astfel de intalniri macar o data pe an.

Comunicarea se realizeaza diferit

Cel mai important factor in conducerea unei echipe virtuale este comunicarea. Natura mediata a acestei comunicari scade influenta pe care liderul o are asupra membrilor.

Cercetatorii au demonstrat ca miscarile corpului imbunatatesc calitatea vocii, de aceea liderii care stau nemiscati in fata calculatorului intr-o videoconferinta prin Skype pierd din calitatile persuasive ale mesajului.

Plimbarile in fata camerei web sau chiar si simpla miscare a bratelor sunt trucuri de comunicare extrem de utile managerilor care vor sa imbunatateasca nivelul calitativ al mesajului transmis.

#echipa, # virtuala, # lider, # management , #Stiri Locuri de munca