Cum faci fata criticilor, atunci cand gresesti?

Marti, 08 Februarie 2011, ora 16:46
3087 citiri
Cum faci fata criticilor, atunci cand gresesti?

In lumea business si chiar in viata de zi cu zi de la job, te poti confrunta oricand cu critici mai mult sau mai putin dure. Un profesionist stie ca orice critica trebuie interpretata constructiv si ca a te ascunde sau a nega faptele nu face decat sa iti scada din valoare in fata oamenilor cu care lucrezi, potrivit Bloomberg.com.

Infruntarea celor care te critica cel mai dur este una din modalitatile prin care poti demonstra ca ai incredere in tine si ceea ce vrei sa transmiti, iar daca rezisti presiunii din astfel de situatii inseamna ca intr-adevar ai toate insusirile unui adevarat lider.

Atunci cand un lider este criticat pentru greselile facute, acesta trebuie sa faca "o evaluare a justetii criticilor si in functie de rezultate, sa ia in considerare feedback-ul si sa aplice corecturi sau sa lamureasca neintelegerea prin argumente pertinente. Este foarte important sa comunice, intr-un fel sau altul", este de parere Mihaela Meita, Director General Chelgate.

Presedintele American Barak Obama este exemplul oferit de Bloomberg, de lider care stie cum sa faca fata celor mai aprige critici si care a demonstrat mereu ca stie cum sa conduca sub presiune.

Iata cateva din strategiile sale, atunci cand este pus in situatii dificile:

Nu te ascunde

Daca nu le permiti oamenilor sa vada cum esti cu adevarat, le permiti acestora sa iti formeze imaginea dupa bunul lor plac si rareori poti fi incantat de rezultat.

Purtand o discutie fata in fata, poti demonstra ca nu iti este teama sa iti asumi deciziile si actiunile, spun specialistii.

Pastreaza transparenta

Presedintele Obama invita mereu presa la intalnirile pe care le are si ai putea sa faci si tu asta, chiar daca la o scara mult mai mica.

Inregistreaza-ti sedintele si posteaza-le online pe un site cu acces controlat, iar prin acest lucru demonstrezi transparenta ta si dispozitia ta de a face fata tuturor celor care nu sunt de acord cu tine.

Mai mult decat atat, inregistrarea video ii va determina pe toti participantii la sedinta sa isi controleze comportamentul si sa vina cu idei noi si initiative.

Pastreaza-ti calmul

Cand oamenii iti adreseaza critici in fata, nu te lasa prins in discutii aprinse, te sfatuiesc specialistii.

Respira adanc, iar pe masura ce tonul vocii celeilalte persoane se accentueaza, coboara tonul vocii tale si vorbeste cat mai calm.

Cu cat mai stapan esti pe propriile emotii, cu atat mai puternic vei parea in fata celorlalti, spun expertii.

Recunoaste-ti greselile

Situatia in care trebuie sa faci fata criticilor reprezinta si o oportunitate potrivita sa iti recunosti propriile esecuri.

Fii cat mai serios cand faci asta si subliniaza cat mai clar faptul ca ai facut alegerile cele mai bune, fara sa fii defensiv.

Demonstreaza ca ai o incredere sincera in tine, chiar si atunci cand iti recunosti greselile.

Fii cat mai putin dur prin replici

Chiar daca toate privirile sunt atintite asupra ta, si criticii tai se afla sub o mare presiune in aceste momente.

Fii diplomat, iar cand primesti aprecieri pozitive asigura-te ca oferi inapoi aprecieri in aceeasi masura.

O concordanta intre opinii poate fi oricand in avantajul tau pentru ca iti scoate in evidenta latura umana, spun specialistii.

Zambeste cat mai des

Relaxeaza muschii fetei atunci cand esti criticat, pentru ca asta demonstreaza ca esti stapan pe situatie.

Zambeste cand este potrivit sa faci asta, dar nu zambi afectat si nici nu ii lasa pe ceilalti sa vada ca ai emotii.

Mihaela Meita, General Manager Chelgate atrage atentia in ceea ce priveste zambetul in fata unei critici.

"Chiar daca un lider daca este criticat, este bine discutia sa aiba loc in particular. Iar un zambet poate fi interpretat ca o stapanire puternica de sine, dar si ca o atitudine ironica, depinde de personalitatea liderului", a declarat Meita pentru Bloombiz.ro.

#comunicare, #critica, #critici constructive, #greseli, #lider , #Stiri Locuri de munca