Cum iti dai seama ca un angajat isi pregateste demisia

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 17:06
3433 citiri
Cum iti dai seama ca un angajat isi pregateste demisia

Perspectiva revenirii pietei muncii poate parea sumbra pentru unii manageri care sunt constienti ca angajatii buni ar putea primi o oferta mai buna si nu vor ezita sa o onoreze. Chiar daca decizia unui angajat nu poate fi schimbata, un manager bun ar putea sa previna aceste evenimente. Exista cateva semne pe care le poti identifica pentru a-ti da seama daca angajatul este nemultumit si se gandeste sa plece din companie, spun expertii in HR.

Desigur, nu orice schimbare de comportament indica o decizie de demisie, de aceea specialistii te sfatuiesc sa nu sa tragi concluzii pripite.

Managerul isi da seama cand un angajat vrea sa isi idea demisia atunci cand se invoieste mai mult, vine mai tarziu sau pleaca mai devreme, isi prelungeste pauzele de masa, comunica mult mai putin decat inainte sau iese din birou cand vorbeste la telefonul mobil, sustine Ana Ber, Senior Consultant Dr. Pendl & Dr. Piswanger.

Tot ce trebuie sa faci este sa fii "in garda" atunci cand intampini schimbari la anumite persoane, iar cand un angajat se comporta diferit sa nu eziti sa il inviti la o discutie serioasa pentru a lamuri orice problema ar putea sa va afecteze relatia profesionala.

"Pentru orice comportament atipic, nu doar acesta, merita avut o discutie transanta, cu intrebari de genul "Este totul in regula?", "Cat de multumit esti de ceea ce faci?", "De la ultima discutie avuta s-a intamplat ceva neasteptat?".

Daca au fost discutii de evaluare si s-a stabilit un plan de actiune, iar lucrurile nu s-au intamplat asa cum au fost discutate, merita redeschis subiectul, lucrurile nu trebuie lasate in aer pentru ca semnele acestea pot fi semne de nemultumire, nu neaparat cautare activa. Daca nu se transeaza problema din fasa, va ajunge acolo, la un moment dat", a declarat Ana Ber pentru Bloombiz.ro.

Iata cateva indicii, usor de recunoscut, identificate de The Wall Street Journal.

Angajatul e din ce in ce mai "absent"


Indiferenta fata de tot ce se intampla in jurul lor este cel mai relevant simptom, potrivit specialistilor.

Daca angajatul care era odata entuziast, acum este mereu tacut in sedinte, evita orice tip de intalnire fara o scuza plauzibila si procentul sau de participare in echipa a scazut considerabil, ai in fata un angajat care isi pregateste tacit plecarea din compania ta.

Managerii care planuiesc sa plece vor deveni mult mai indulgenti, interesul fata de rezultate va scadea si nici deadline-urile nu vor mai fi atat de stricte pentru subordonati.

O productivitate scazuta

Daca un angajat constiincios devine brusc neglijent fata de munca lui, acesta ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru tine.

Fie ca se limiteaza doar la indeplinirea sarcinilor impuse, ca depaseste termenele-limita mai des decat de obicei sau pur si simplu este evident nepregatit pentru saptamana care urmeaza, toate acestea sunt semne clare ca jobul actual nu il mai motiveaza cu nimic pe angajat.

"Repulsie" fata de birou


Un angajat care ia in considerare posibilitatea de a parasi compania va gasi mereu scuze pentru a parasi biroul.

Intre aceste scuze se regasesc zilele libere sub pretexul diferitelor boli, intarzieri repetate la munca si chiar scuze inventate pentru a pleca mai devreme de la munca.

Acest tip de angajat ar putea sa foloseasca zilele libere pentru a se prezenta la interviuri de angajare, de aceea expertii te sfatuiesc sa urmaresti cu atentie lipsa de la birou in special in primele zile ale saptamanii.

Certuri si reprosuri des intalnite


Discutiile dese in contradictoriu lansate de angajat ar putea fi considerate adevarate tactici folosite de acesta inainte de a-si anunta demisia.

Cand i se da o noua sarcina, acesta o trateaza cu ignoranta si ii va spune sefului pur si simplu ca nu se poate realiza.

Plangerile sale continue au un potential mare de a creea nemultuire in jurul lor, iar asta poate fi daunator pentru companie.

Comparatiile cu alta companie

Daca angajatul "ridica in slavi" mediul de munca in alte companii , in timp ce il condamnda pe cel din compania ta, este mai mult decat evident ca este foarte aproape de a-si da demisia.

Tine cont de aparente


Micile schimbari in infatisarea unei persoane dar si a comportamentului sau ar putea fi un semnal ca urmeaza o decizie de plecare.

Daca evita contactul vizual, acesta o face pentru ca se simte intr-un oarecare fel "vinovat", iar respectul fata de tine il impiedica sa te priveasca sincer in ochi.

Daca dintr-o data apare la birou cu o tinuta mai eleganta decat de obicei, cel mai probabil se pregateste pentru un interviu, iar asta este un semn ca ai putea sa incepi sa te pregatesti din timp pentru o eventuala veste neplacuta.

Chiar si timpul excesiv petrecut la telefon in spatii izolate iti pot transmite mesajul ca angajatul ar avea discutii cu potentiali angajatori , spun expertii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajat, # demisie, # manager, # indicii , #Stiri Locuri de munca