Cum poti ajunge comunicator de TED.com

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 13:13
2443 citiri
Cum poti ajunge comunicator de TED.com

Discursul in fata publicului este o adevarata provocare pentru multi oameni, indiferent de pozitia profesionala. Emotiile, teama de a gresi si tremurul din voce te-ar putea determina sa distrugi toata munca depusa pentru alcatuirea discursului, insa o tehnica bine pusa la punct ti-ar fi de ajutor in aceste momente extrem de sensibile. 

Iata cateva metode care te ajuta sa iti sustii discursul, oricat ai fi de emotionat:

Incepe cu o gluma

Gluma din primele 30 de secunde este un element obligatoriu, daca vrei sa ramai in memoria oamenilor in fata carora vorbesti.

Pentru aceasta parte de inceput trebuie sa petreci cel putin o ora inainte ca sa gasesti o gluma potrivita, relevanta pentru moment si loc, subiect sau chiar evenimentele cu o proximitate temporala maxima.

Fii la nivelul audientei, atat fizic cat si mental

Daca pozitia inalta la pupitru te sperie sau pur si simplu iti este teama de inaltime, o alegere buna este o plimbare prin public, alaturi de o explicatie amuzanta a gestului.

Daca spui ca iti este teama de inaltime, publicul se va amuza iar asta va va aduce fizic si mental la acelasi nivel.

Prezentarea proiectata poate contine doar cate un cuvant si o imagine pe pagina

Un cuvant si o imagine sunt suficiente intr-o prezentare pentru ca audienta nu este aici ca sa citeasca si sa asculte un intreg roman.

Oamenii apreciaza imaginile amuzante, in primul rand pentru ca in fiecare dintre noi se afla un copil, mai bine sau mai putin bine ascuns.

Impresioneaza cu fiecare slide

Interesul trebuie captat in mod regulat, cel mai eficienta “electrizare” cu o informatie interesanta fiind cea facuta o data la data la 30 de secunde, potrivit Business Insider.

Autocritica impresioneaza

Este foarte important sa le aduci aminte oamenilor ca toata lumea are aceleasi temeri, griji dar si greseli, prin natura noastra umana.

Toti avem o gramada de probleme si tot ce facem de-a lungul vietii este sa incercam sa le rezolvam.

Gandeste-te ca discursul in sine este o ocazie de a rezolva unele probleme, poate pentru tine sau poate pentru cineva din auditoriu.

Tine minte ca faptul ca imbatranesti nu te asigura ca vei deveni mai intelept.

Intelepciunea se obtine prin mult exercitiu, iar autocritica si analiza in profunzime a punctelor tale slabe reprezinta un exercitiu bun in acest sens.

Un discurs trebuie sa aiba 3 acte

Exact ca o piesa de teatru, un discurs trebuie sa inceapa cu intriga care sa starneasca interesul si curiozitatea fata de povestea ta.

In al doilea act, poti prezenta efectele dezinteresului fata un subiect important.

Apoi, in actul final, te poti desfasura in voie prin propriul show in fata audientei deja captivate.

Regula fetei frumoase

Trebuie sa incluzi imaginea unei fete frumoase in prezentarea ta.

Tine minte ca magicienii si marii producatori de emisiuni au asistente foarte frumoase, iar aceasta tehnica va functiona si pentru tine.

Nu incerca sa te vinzi

Trebuie sa fii cu adevarat sincer pentru a castiga simpatia publicului si sa nu incerci sa vinzi ceva prin prezentarea ta, pentru ca putini sunt cei care au incredere in vanzatori.

Prezinta lucruri simple, mai putin cunoscute

Datele concrete, graficele si evaluarile sunt informatiile pe care audienta le uita primele.

Gaseste subiecte de interes care sa revolutioneze cunostintele generale ale oamenilor din public si suprinde-i cu fiecare ocazie.

Spune povesti cu morala

Acesta este un element obligatoriu, intr-un discurs.

Cei care vin sa te auda vorbind sunt interesati sa invete de la tine, vor sa auda modalitati de a-si imbunatati performantele, asteapta si putin show, dar si sa il cunoasca pe omul din fata lor.

#audienta, #comunicator, #discurs, #discurs in fata publicului, #imbunatatire performante , #Stiri Locuri de munca