Cum sa castigi simpatia sefului fara sa fii lingusitor

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 22:55
8998 citiri
Cum sa castigi simpatia sefului fara sa fii lingusitor

In fiecare birou exista lingusitorul sefului, angajatul care este dispus mereu sa aplaude ideea managerului, indiferent de cat de proasta este. Toata lumea observa. Este o modalitate de a ramane in gratiile sefului si, cu putin noroc, de a beneficia de un tratament preferential.

Nimanui nu-i place acest om. Uneori, nici macar sefului. Alteori, seful savureaza atentia si o recompenseaza. Tu stai si privesti, in timp ce atentia, promovarile si alte beneficii ajung la angajatul cel mai dispus sa se dea bine pe langa sef.

Daca nu esti genul de angajat care este dispus sa afiseze un zambet fals in fiecare moment al zilei, tot poti sa faci o impresie buna sefului. Vei fi apreciat atat de sef, cat si de colegi, scrie CareerBuilder.

Inainte de toate, iata modalitatile nepotrivite de a te da bine pe langa sef:

• Nu esti Agentul 007

Seful tau nu poate sa fie peste tot mereu, iar cand nu se uita, angajatii vor avea mereu cate o nemultumire de verbalizat. Este in regula. Nu trebuie sa fugi la sef sa-i dai raportul. Nu numai ca vei pierde increderea colegilor, dar nici seful tau nu va fi impresionat de duplicitatea ta.

• "Mi se pare mie sau intineriti pe zi ce trece?"

Cui nu-i plac complimentele? Oamenilor care simt complimentele mincinoase, lor nu le plac. Acestea nu mai au nicio relevanta cand sunt prezente prea des, deoarece destinatarul incepe sa le puna la indoiala autenticitatea. Pastreaza-ti laudele pentru situatiile in care seful tau chiar te surprinde in mod placut si cuvintele tale vor inseamna ceva.

• Sufocarea sefului

Indiferent de cat de mult vrei sa-ti impresionezi seful, nu-i monopoliza programul. E-mail-uri, aparitii neprevazute, rapoarte, intalniri – lasa-l sa respire. Il poti impresiona facand o treaba buna. Daca-l enervezi, nu-i vei castiga aprecierea.

• "Haha, sunteti atat de amuzant!"

Seful tau este probabil un om placut, bun. Ar putea chiar sa fie amuzant. Insa sunt sanse mari sa nu aiba un simt al umorului extraordinar de dezvoltat. Este in regula sa razi politicos atunci cand o gluma nu starneste nicio reactie din parte celorlalti, insa nu exagera. Nimic nu sare mai tare in ochi si nu-ti da de gol falsitatea decat imitarea unei multimi in extaz.

• "Aveti vreodata vreo idee proasta?"

S-ar putea sa nu-ti dai seama ca seful tau are asteptari de la tine, de la angajatii sai. Se asteapta la sprijin. Nu vrea sa auda mereu un cor care spune “Da, sunt complet de acord cu dumneavoastra” de fiecare data cand vine cu o idee noua. Feedback-ul plin de tact, sincer, chiar si atunci cand nu esti de acord cu seful, este apreciat si poate pune lucrurile rapid in miscare.

Si iata modalitatile potrivite:

• Stai cu ochii pe ceas

Nu, nu in sensul in care abia astepti sa pleci de la birou, ci in sensul in care te intereseaza sa ajungi mereu la timp. Vino dimineata la timp sau chiar mai devreme. Nu intarzia la sedinte. Nu pleca cu 20 de minute mai devreme in fiecare zi. Arata-i sefului tau ca nu cauti orice ocazie de a scapa de treaba.

• "Hai, echipa, hai!"

Desigur, nu te preface ca fiecare idee a sefului este geniala, dar ofera felicitari pentru cele care sunt. Recunoaste meritele sefului daca vii cu o idee care are la baza o idee oferita de el. Astfel arati ca poti recunoaste si respecta realizarile celorlalti si ca esti interesat de pastrarea unor bune relatii cu echipa ta.

• Acopera-ti urechile

Barfa face parte din locul de munca si nu poti scapa de ea. Totusi, poti refuza sa participi la ea. Ignora ce auzi si nu repeta si altora.

De fapt, daca auzi ceva neadevarat sau care poate fi usor de rezolvat, sugereaza-i “nemultumitului” ca ar putea sa discute despre asta direct cu seful.

Poate ca nu te va aplauda nimeni pentru rezolvarea problemelor, insa daca rezisti tentatiei de a nu participa la astfel de discutii, promovezi un mediu de lucru mai bun pentru toata lumea.

• "Uitati ce cred eu."

Uneori, sefii nu sunt pe aceeasi lungime de unda cu angajatii. Intre timp, tu ai putea sa stii mai bine ce se intampla in birou, pentru ca lucrezi indeaproape cu colegii tai. Ii poti spune sefului “Ascultati-ma putin, va rog. Desi ati vizualizat ABC, in realitate are loc XYZ.”

Deoarece ai o perspectiva mai buna, poti explica de ce nu merg lucrurile si poti chiar ofer propriile sugestii. Atata timp cat demonstrezi ca il informezi si ca nu incerci sa-i faci tu treaba sau ca vrei sa-ti sabotezi colegii, sinceritatea ta va fi apreciata.

#simpatie sef angajat job cariera lingusitor , #Stiri Locuri de munca