Cum sa elimini "pericolul" supracalificarii la interviul de angajare

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 12:47
2168 citiri
Cum sa elimini "pericolul" supracalificarii la interviul de angajare

Deseori se intampla sa te pregatesti foarte atent pentru urmatorul interviu de angajare, sa iti dai toata silinta pentru a te prezenta cat mai profesionist in fata intervievatorului si cu toate acestea, sa fii eliminat din competitie. Daca motivul pentru care nu ai primit jobul este faptul ca esti supracalificat, atunci strategia necesita un alt unghi de abordare. Nu renunta la informatiile importante din CV-ul tau, ci gaseste modalitati de a te prezenta adecvat si de a-ti oferi ajutorul in sprijinul companiei, atat inainte cat si in timpul interviului, sustin expertii in HR citati de Monster.com. 

Iata cateva modalitati de a ramane in competitie, atunci cand aplici pentru un job cu cerinte foarte usor de indeplinit, pentru tine.

Abordeaza nevoile companiei, nu cerintele

In cazul in care angajatorii cer minim trei ani experienta si tu ai considerabil mai multa experienta, nu te grabi sa mentionezi numarul anilor.

Companiile se feresc sa angajeze persoane cu o calificare foarte inalta, din teama ca acesti oameni vor pleca la prima oferta mai avantajoasa.

Poti mentiona in scrisoarea de intentie faptul ca esti constient care sunt prioritatile jobului, astfel incat angajatorul sa isi dea seama ca ai mai avut contact cu domeniul respectiv, pana acum.

Aceste lucruri vor ajuta la reducerea temerilor companiei in ceea ce priveste experienta ta prea vasta pentru acest job, sunt de parere specialistii.

Spune clar de ce esti interesat de job

Daca iti doresti sa reduci nivelul la care se afla cariera ta, poti mentiona in scrisoarea de intentie faptul ca vrei sa renunti la ritmul corporatiilor mari in favoarea energiei pozitive pe care o afacere de tip start-up o poate oferi.

Daca angajatorul intelege motivul logic pentru care preferi jobul oferit de el, chiar daca ai ocupat pozitii mai inalte, asta te va ajuta sa treci si peste acest impediment in calea obtinerii jobului.

Vorbeste despre companie, la interviu

Angajatorilor li se pare mult mai interesanta o discutie legata de companie, decat una cu privire la calitatile si realizarile tale, potrivit Monster.com.

Curiozitatea ta fata de activitatile si tehnicile de vanzari ale companiei, exprimata prin intrebari inteligente, alaturi de concentrarea evidenta asupra jobului va indeparta ingrijorarea angajatorului ca te-ai afla doar in cautarea unei surse de venit, indiferent ce presupune aceasta.

Dovedeste ca poti indeplini nevoile companiei

Gandeste-te la problemele pe care le-ai intalnit atunci cand ai fost angajat pe acelasi post si pune intrebari angajatorului in legatura cu ele.

In functie de raspuns, discutia poate continua si astfel iti creezi ocazia de a-i explica intervievatorului cum ai facut fata diferitor situatii care pot aparea si in cadrul companiei pe care o reprezinta.

Nu aduce salariul in discutie

Daca aplici pentru un job pe care il puteai indeplini fara probleme chiar si in urma cu multi ani, va trebui sa intelegi ca nu vei putea sa ceri un salariu prea mare.

Printre temerile cele mai justificate pe care angajatorii le au cand intalnesc candidati supracalificati se afla salariul pe care acestia l-ar putea pretinde, dar si maririle care urmeaza.

Lasa-i de inteles angajatorului ca esti pregatit sa ajuti compania in dezvoltarea sa si ca exista lucruri mai importante pentru tine decat remuneratia.

Aici poti aduce in discutie un program mai flexibil sau chiar posibilitatea de a lucra de acasa, uneori, ca si avantaje in cadrul jobului.

Conversatia voastra trebuie sa se indrepte catre rezolvarea oricarei probleme pe care compania o intalneste in acest moment, te sfatuiesc specialistii citati de Monster.com.

#angajatori, #companie, #interviu, #job, #supracalificat , #Stiri Locuri de munca