Cum sa eviti sa te lasi coplesit de job

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 13:53
2461 citiri
Cum sa eviti sa te lasi coplesit de job

In perioada de criza, cand tot mai multi angajati sunt disponibilizati, stresul se amplifica pe zi ce trece pentru cei ramasi sa indeplineasca sarcinile companiilor. Daca te simti coplesit de ce se intampla in jurul tau, fa tot ceea ce iti sta in putinta sa iti pastrezi sanatatea mintala si tine cont de sfaturile specialistilor in HR, citati de Monster.com. 

Incearca sa depasesti momentul critic

Cand intampini un moment total coplesitor, trebuie sa il depasesti in primul rand din punct de vedere fizic.

Mananca ceva ce iti place foarte mult, incearca sa te plimbi, iesi din oras la aer curat si incearca sa te deconectezi.

In momentul in care esti suficient de calm poti sa incepi sa te gandesti la pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a aduce lucrurile la normal in viata ta.

Devii coplesit in momentul in care se petrec foarte multe lucruri intr-un ritm foarte alert, de aceea o solutie poate fi capacitatea de a refuza proiecte, pastrandu-ti punctul de vedere si ritmul natural de munca.

Renunta la gadgeturi si multitasking

Dispozitivele de care dispunem in ziua de astazi eficientizeaza la maxim rezultatele muncii noastre, insa ele ne preseaza sa depunem eforturi in plus pentru a creste productivitatea.

Oricat de tentat ai fi sa folosesti BlackBerry-ul din dotare pentru a controla cat mai des casuta de e-mail, expertii in HR te sfatuiesc sa te abtii, pentru ca in ritmul acesta vei ajunge sa fii conectat de problemele jobului zi si noapte.

Multitaskingul, preferat de tineri pentru ca rezolva mai multe lucruri intr-un timp mai scurt, reprezinta o activitate care in realitate afecteaza calitatea rezultatelor.

Creierul uman este obisnuit sa concentreze atentia, nu sa o distribuie selectiv, sustin expertii in HR citati de Monster.com.

Stabileste-ti limitele

Chiar daca risti sa incetinesti dezvoltarea carierei tale, sa fii mai putin productiv sau eficient pentru companie, trebuie sa inveti sa iti stabilesti singur o limita.

Dispui in mod natural de o atentie limitata, iar timpul este acelasi pentru toti, de aceea nu iti permiti sa le consumi pe toate in incercarea de a atinge perfectiunea in tot ceea ce faci.

Incearca sa iti dai seama care este limita ta si stabileste-ti drept obiectiv atingerea ei, te sfatuiesc expertii.

Dozeaza cu atentie “reprizele” de munca

Primul aspect pe care trebuie sa il limitezi este chiar timpul pe care il acorzi activitatilor tale.

Expertii citati de Monster.com te sfatuiesc sa te iti dozezi energia corect, astfel incat sa fii cat mai productiv.

In acest scop va trebui sa iei pauze mai frecvente de la munca pentru a te odihni, a te relaxa si a aduna forte proaspete, in timpul unei zile de lucru.

Acelasi lucru este valabil si pentru perioadele de concediu.

Vacantele trebuie stabilite la distante egale, de-a lungul anului si respectate cu strictete.

Asigura-te ca iti lasi acasa telefonul mobil si orice dispozitiv prin care ai putea accesa internetul, astfel incat sa nu poti lua legatura cu biroul, sub nicio forma.

Inceteaza sa te mai consumi

Daca nimic nu functioneaza si mediul in care lucrezi te solicita exagerat de mult, invata sa reduci din importanta acordata evenimentelor.

Sa te detasezi de ce se intampla nu inseamna neaparat sa muncesti mai putin.

Daca stii cum sa te detasezi, vei fi capabil sa delegi activitati pe care altadata n-ai fi avut incredere sa le lasi pe mana altcuiva.

Secretul pentru o delegare eficienta sta in echilibrul perfect intre capacitatea de a imparti responsabilitati si interesul fata de rezultate, astfel incat finalitatea sa fie de cea mai buna calitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#coplesit, #job, #munca, #sarcini , #Stiri Locuri de munca