Cum sa faci corect pasul de la corporatist la freelancer

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 11:30
3221 citiri
Cum sa faci corect pasul de la corporatist la freelancer

Criza economica ar putea reprezenta impulsul necesar pentru cei care s-au saturat de ritmul vietii corporate pentru a incepe o cariera de liber-profesionist. Iata cativa pasi indicati de publicatia Forbes pe care trebuie sa ii urmezi in cazul in care iei decizia sa pleci la drum pe cont propriu. 

Fa-te cunoscut

Poti incepe cu un website de calitate in care sa incluzi date de contact si o adresa de e-mail business usor de retinut, o listare clara a serviciilor pe care le oferi si exemple ale operelor tale.

Cartile de vizita sunt extrem de importante, atunci cand doresti sa-ti stabilesti o prezenta credibila.

Stabileste-ti o rutina echilibrata

Sa muncesti de acasa suna foarte bine, insa trebuie sa fii atent la numeroasele lucruri care iti pot distrage atentia in casa precum televizorul, musafirii sau chiar cainele.

Daca decizi sa iti transformi camera in birou personal, trateaza timpul petrecut muncind ca si cand te-ai afla la birou, intr-o companie.

Stabileste si respecta orele de munca si cere-le prietenilor si familiei sa le respecte.

La polul opus, exista liber-profesionisti care se izoleaza atat social cat si profesional, insa specialistii te sfatuiesti sa pastrezi echilibrul in tot ce faci.

Mediul online favorizeaza aparitia unui comportament solitar, asa ca trebuie sa depui un efort sa stabilesti intalniri individuale cu clientii pentru a lega relatii pe termen lung.

Ia in serios afacerea

Pentru liber-profesionisti, viata personala si cea profesionala se contopesc, cel putin pana in momentul incare iti stabilesti o agenda solida.

Nu trebuie sa incetezi niciodata sa te vinzi, trebuie sa fii mereu in cautarea urmatorului proiect si chiar a activitatilor de voluntariat, daca vrei sa atragi clientela.

Stabileste pretul corect

Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac cei care isi incep o cariera de liber-profesionist este faptul ca cer prea putin bani pentru serviciile lor.

Chiar daca un pret mai mic pare o modalitate buna de a atrage clienti, acest lucru te poate face sa pari un amator.

Documenteaza-te care este pretul pietei si promoveaza-te cat mai potrivit, te sfatuiesc specialistii.

Elibereaza facturi

O factura corecta este primul pas catre o remuneratie corecta, asa ca cea mai buna idee este sa oferi clientului o factura pentru orice serviciu prestat.

Calcularea transparenta a fiecarei etape te ajuta sa iti administrezi atat timpul, cat si cheltuielile in asa mod incat sa iti dai seama daca ai castigat suficienti bani pentru munca depusa.

Faciliteaza modalitatile de plata

Fa tot ce iti sta in putinta astfel incat sa usurezi eforturile clientilor de a te plati.

Stipuleaza clar termenele de plata in contract pentru a te asigura ca esti platit la timp, iar pentru proiectele mai ample poti chiar sa ceri plata in avans, spun specialistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cariera, #freelancer, #liber, #profesionist , #Stiri Locuri de munca