Cum sa faci follow-up dupa interviul de angajare

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 21:56
17098 citiri
Cum sa faci follow-up dupa interviul de angajare

Tocmai ai sustinut un interviu pentru angajare si speri cu tarie ca vei primi jobul. Follow-up-ul de dupa interviu este extrem de important. Dar poate nu stii exact in ce consta si cum ar trebui sa procedezi.

Iata cateva sfaturi, oferite de canadajobs.com, care sa te ghideze in perioada de dupa interviu.

Obtine detaliile:

Sa speram ca, in timpul interviului, ai tinut minte sa intrebi care este perioada de timp in care angajatorul se va decide asupra candidatului pe care doreste sa-l angajeze. Aceasta este o informatie care te va ajuta mult cand vine vorba de follow-up.

Cand stii cu aproximatie care este perioada in care se asteapta sa ia o decizie, iti poti face o idee asupra timpului pe care il ai pentru a tine legatura cu angajatorul. De axemplu, daca stii ca angajarea va avea loc pana la sfarsitul saptamanii, iar tu ai avut interviul luni, este obligatoriu sa faci follow-up cat mai repede. Compania va lua rapid o decizie si nu va ajuta la nimic daca dai un telefon dupa o saptamana pentru a-i reaminti angajatorului ce candidat extraordinar de potrivit esti tu pentru acea slujba.

Un alt detaliu pe care ar trebui sa-l obtii este numele celui cu care ai sustinut interviul si informatiile sale de contact. Daca nu ti se ofera o carte de vizita, cere tu una la sfarsitul interviului. Daca uiti sa o ceri, intreaba secretara/receptionera cum poti lua legatura cu intervievatorul. Vei avea nevoie de aceste informatii in momentul in care vei scrie scrisoarea de multumire.

Scrisoarea de multumire:

Interviurile de angajare inseamna competitivitate, iar scrisoarea de multumire este o modalitate foarte buna de a urca pe lista candidatilor si de a creste in ochii angajatorului. Sa trimiti un bilet sau o scrisoare de multumire bine scrisa este un lucru vital, daca iti doresti cu adevarat sa obtii jobul. Aceasta forma de comunicare iti ofera, in primul rand, posibilitatea de a-i multumi angajatorului pentru timpul pe care ti l-a acordat. Asigura-te ca acesta este principalul subiect al scrisorii de multumire.

De asemenea, aceasta iti permite sa subliniezi faptul ca esti un candidat bun pentru jobul oferit de compania respectiva si sa adaugi informatii suplimentare despre abilitatile tale, informatii pe care poate ca ai uitat sa le mentionezi in timpul interviului. In plus, poti folosi aceasta scrisoare pentru a clarifica ceva ce te-a intrebat intervievatorul si consideri ca nu i-ai raspuns satisfacator pe moment.

Ar trebui sa trimiti un mail, un fax sau o scrisoare traditionala, prin posta? De obicei, aceasta decizie depinde cateva lucruri, precum tipul de companie la care ai sustinut interviul de angajare. O companie mai traditionala, bine structurata ar trebui sa primeasca o scrisoare trimisa prin posta. In acelasi timp, o firma moderna, creativa, deschisa posibilitatilor ar primi mai bine o scrisoare prin intermediul email-ului. De asemenea, depinde si de felul in care ai comunicat cu compania si cu intervievatorul.

Daca totusi ai dubii, alege sa trimiti scrisoarea de multumire prin posta sau prin fax. Asigura-te ca o scrii pe o hartie ingrijita, profesionala si fara nici cea mai mica greseala de gramatica sau punctuatie. De asemenea, asigura-te ca detii informatiile de contact corecte, astfel incat sa stii cu siguranta ca scrisoarea va ajunge la destinatie.

Scrisoarea de multumire ar trebui trimisa dupa o zi, sau cel tarziu doua, de la interviu.

Telefonul de follow-up:

Daca nu ai aflat nimic nou in legatura cu jobul dupa 7-10 zile, il poti contacta telefonic pe angajator. In functie de perioada de timp in care compania planuieste sa ocupe postul, iti poti adapta momentul in care telefonezi, acesta putand sa fie potrivit mai devreme sau mai tarziu.

Cand suni, profita de ocazie pentru a-ti arata interesul pentru postul pe care vrei sa-l ocupi, insa ai grija sa nu devii insistent. Vrei sa-i arati intervievatorului ca esti interesat de job, nu ca esti disperat. Fii politicos si comporta-te ca un profesionist.

Nu renunta:

Acum nu este momentul sa incetezi sa-ti mai cauti un loc de munca. Ar trebui sa mergi mai departe la interviurile pe care deja le-ai planificat si sa aplici in continuare pentru alte joburi. Astfel, in cel mai rau caz, vei fi nevoit sa alegi intre doua sau mai multe oferte de angajare.

Follow-up-ul de dupa interviul pentru angajare este critic pentru a lasa intervievatorului o impresie pozitiva si de lunga durata. Urmand acesti cativa pasi, poti extinde interviul pozitiv si iti poti pastra candidatura proaspata in mintea angajatorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#follow-up interviu angajare , #Stiri Locuri de munca