Cum sa initiezi o discutie cu oricine, la locul de munca

Miercuri, 05 August 2009, ora 00:15
9297 citiri
Cum sa initiezi o discutie cu oricine, la locul de munca

In domeniul vanzarilor, faimoasa “discutie din lift” este inclusa in fundamentele afacerii. Daca nu poti recita descrierea jobului tau intr-o “excursie” cu liftul de 30 de secunde, vei rata multe oportunitati de business.

Acesta este un sfat grozav pentru cei care au mai putin de 1 minut la dispozitie si in situatiile in care discutiile despre sarcinile de serviciu sunt potrivite. Din nefericire, nu toate conversatiile sunt atat de scurte.

Cand stai cu colegii intr-o sala de sedinte, asteptand sa se adune toata lumea, ai prea multe minute de tacere pe care ar trebui sa le umpli cu ceva. Sau intreaba pe oricine a participat la o cina sau la un pranz de afaceri, unde multi dintre cei prezenti nu se cunosteau intre ei si iti vor spune ca descrierile jobului nu acopera suficient timp.

Daca nu vrei sa te joci cu furculita in salata timp de o ora, trebuie sa inveti sa vorbesti cu orice fel de om ai intalni la locul de munca, scrie CareerBuilder.com.

Gandeste simplu

Daca te afli intr-o situatie in care nu ai de ales si trebuie sa vorbesti cu cei din jur, ar trebui sa o privesti ca pe o ocazie de a-ti crea noi contacte. Nu privi potentiala discutie ca pe o corvoada. O astfel de abordare te va elibera de presiune si disconfort si iti va permite sa fii tu insuti.

Vorbeste despre lucrurile pe care le cunosti, spune Sue Thompson, care conduce traininguri de personalitate si eticheta business pentru Set Free Life Seminars.

“Foloseste regula de trei luni: Incepe cu subiecte pe baza carora poti starni o discutie, legate de ceva ce ai facut in ultimele 3 luni sau ce planuiesti sa faci in urmatoarele 3 luni,” recomanda Thompson.

Aceasta cale ar putea sa conduca la o discutie despre redecorarea casei, despre concediul care se apropie sau despre cumpararea unui nou animal de casa. Nu numai ca te vei simti confortabil vorbind despre aceste lucruri, dar cu siguranta vei obtine un raspuns din partea celui cu care discuti.

Sa pui intrebari si sa propui subiecte care invita la dialog, si nu la monolog, sunt, de asemenea, idei bune. In timpul discutiei, vei dori cu siguranta sa nu fii singurul care participa, sfatuieste Lynne Eisaguirre, autoare a "We Need to Talk: Tough Conversations With Your Boss."

“Pune intrebari care asteapta un raspuns,” spune Eisaguirre. “Acestea sunt cele care incep cu cine, ce, unde, cand. Daca pui astfel de intrebari, poti mentine o discutie, in loc sa pui intrebari al caror raspuns poate fi da sau nu.”

Chiar daca nu treceti de anecdotele personale legate de concediile esuate sau meciul de fotbal al copilului, conversatia merita intretinuta. Rezista tentatiei de a ramane tacut, in timp ce restul lumii se aduna in incapere.

“Fa intotdeauna efortul de a incepe o conversatie. Relatiile tale profesionale stau la baza confortului tau la locul de munca,” spune Eisaguirre. “Mai ales in aceste vremuri marcate de disponibilizari, trebuie sa-ti pastrezi relatiile. Este ceva ce nu-ti poate lua nimeni, chiar daca pleci de la actualul loc de munca. Relatiile se construiesc prin intermediul conversatiilor.”

Gandeste-te la numarul de oameni pe care ii intalnesc zilnic managerii, sefii. Chiar si cu o memorie de elefant si abilitati personale grozave, este imposibil sa retina toata numele. Insa daca esti cel care i-a povestit ceva amuzant despre copii sau cu care a avut o discutie interesanta despre un eveniment recent, ai mai multe sanse sa fii retinut.

Asta nu inseamna ca dupa cateva minute de discutie vei fi in siguranta in fata disponibilizarilor, dar daca ai o retea puternica, poti ramane pe radarele persoanelor importante.

Asculta, asculta, asculta

Conversatiile constau in dialog, iar pentru ca o persoana sa vorbeasca, cealalta trebuie sa asculte. Altfel, doi oameni asteapta sa vorbeasca, fara niciun schimb de idei – nu tocmai experienta pe care doresti sa o ai cu colegii tai. De aceea, intr-o conversatie, ascultarea este la fel de importanta ca vorbirea, spune Lynne Sarikas, director al unui centru de MBA.

“La inceputul carierei mele, am primit un sfat foarte intelept: ‘Exista un motiv pentru care ai o gura si doua urechi; trebuie sa asculti mai mult decat sa vorbesti,’” spune aceasta. “Valabil si astazi.” Indiferent de pozitia ta profesionala in relatie cu cealalta persoana, poti sa fii atent si respectuos in timpul discutiei.

“Arata respect fata de cel care iti vorbeste, ascultand ce are de spus,” spune Sarikas. “Recunoaste, verbal sau nonverbal. Pune intrebari. Foloseste numele celui care iti vorbeste. Nu-l intrerupe in timp ce vorbeste.”

Par a fi lucruri de baza, nu? Asta este si ideea.

Indiferent de individul cu care vorbesti, bazele conversatiei nu sunt atat de complicate. Doar pentru ca cineva are o functie mai inalta decat tine, nu inseamna ca trebuie sa inveti iar tot ce trebuie sa stii despre cum sa initiezi o discutie cu persoana respectiva.

Iata cateva sfaturi demne de retinut:

• Vorbeste despre ceea ce cunosti

Pentru a porni conversatia, vorbeste despre munca ta, despre familie, hobby-uri sau evenimente recente (atata timp cat nu sunt controversate). Si lasa discutia sa curga.

• Asculta

Asigura-te ca ii lasi si pe ceilalti sa spuna ce au de zis. Asculta indiciile verbale pentru a ghida discutia. Daca cel cu care discuti nu pare dornic sa vorbeasca despre munca, dar se invioreaza cand ii spui ca vrei sa adopti un catelus, ramai la acest subiect.

• Fii personal

Intr-o lume business agitata, esti deseori limitat la a purta discutii cu aceiasi oameni, de mai multe ori. Foloseste aceste conversatii pentru a afla despre noii colegi, afla cu se ocupa acestia, retine-le numele si fa schimb de carti de vizita sau numere de telefon, daca acest lucru este potrivit.

• Initiaza o discutie

Vei fi tentat sa stai, inconfortabil, si sa te uiti la paginile agendei tale sau sa-ti verifici e-mailul de pe telefon, dar treci peste disconfortul initial si initiaza o conversatie. In cel mai rau caz, ajungi sa discuti maruntisuri timp de cateva minute. Dar poti sa te alegi cu o noua cunostinta, un nou contact care te poate ajuta mai tarziu.

#job profesie munca discutie conversatie comunicare companie cariera , #Stiri Locuri de munca