Cum sa negociezi o oferta de serviciu

Joi, 14 Februarie 2008, ora 10:57
4094 citiri
Cum sa negociezi o oferta de serviciu

Ai gasit slujba viselor tale si acum doresti sa primesti cel mai bun salariu cu putinta? Citeste in continuare aceste instructiuni.1. Fii informat. Exista numeroase surse de informatie pe internet pentru a determina care este media salariala in care se incadreaza zona ta de lucru. Daca nu esti sigur cum sa gasesti aceste informatii, exista organizatii profesioniste care te pot ajuta.

2. Fii asertiv. Initiativa in negocierea salariului este foarte des apreciata de catre reprezentantii companiilor. Cand dai un interviu pentru un post, fii asertiv, cere sa aflii salariul de la inceput. Daca este mult sub asteptarile tale atunci fa-ti punctul de vedere cunoscut inca de la prima intalnire. In felul acesta tu vei afla daca suma poate fi marita sau daca nu merita sa-ti pierzi timpul.

3. Fii realist. Daca scopul tau este un salariu cu mult peste media pietei, acesta va fi foarte greu de atins. Exista loc de intors in orice negociere, dar pentru asta ar trebui sa ai abilitati neobisnuite care nu se gasesc pe piata. In caz contrar compania va angaja, cu siguranta, pe altcineva cu un salariu normal.

4. Nu accepta prima oferta. Asta daca oferta nu este cu mult peste asteptari si daca tu nu esti peste masura de incantat de ea. Si tine minte: exista o diferenta notabila intre a declina oferta si a o refuza. Fii atent ce cuvinte folosesti in acest caz. Poti spune ca oferta este mai mica decat te asteptai si ca va trebui sa te mai gandesti.

5. Revino cu o contra oferta. Nu este nimic in neregula cu fraza:"Speram la mai mult de 800. Daca puteti mari oferat salariala la 900 as accepta-o chiar acum." Puteti vorbi despre inconvenientele provenite din distanta pana la locul de munca, costuri implicate slujbei si alte argumente logice.

6. Extra. Poti cere vancanta in plus, o revizuire a salariului dupa 6 luni in vederea unei mariri, bonuri de masa, si alte beneficii. Unele companii sunt destul de flexibile incat ofera o saptamana in plus de vacanta unui angajat cu experienta, de exemplu.

7. Trebuie sa ai tact. Pe parcursul procesului de negociere trebuie sa fii ferm dar sa nu uiti sa ai tact. Oamenii te vor privii mult mai bine daca esti politicos, pragmatic si ferm cand vine vorba de oferta finala. Decide ce suma esti dispus sa accepti inainte de aceasta.

8. Pune beneficiile in ecuatie. Pentru unii angajati, asigurarea privata de sanatate, care poate costa destul de mult, este un stimulent destul de puternic. Acesta este doar un exemplu de beneficii de luat in calcul si compara ofertele de servicu din toate punctele de vedere.

9. Gandeste-te bine inainte sa refuzi oferta. Daca slujba reprezinta ceva ce doresti cu adevarat sa faci, ia in considerare si o oferta mai mica. Este mult mai important sa faci ceva care te multumeste si care iti place, decat sa castigi un anumit salariu. Daca esti bun, atunci banii vor veni in timp.

10. Obtine oferat in scris. Cere companiei sa-ti trimita o oferat cat de curand posibil. Majoritatea iti vor cere sa o semnezi. Daca scrisoare cu oferta nu respecta intelegerea verbala facuta, fa adaosurile necesare pe oferta. Oamenii se mai schimba, mai uita. Daca scrii totul pe hartie iti vei salva nervii pe viitor.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.