Cum sa recrutati angajatii pe care vi-i doriti

Miercuri, 05 Septembrie 2007, ora 10:40
2199 citiri
Cum sa recrutati angajatii pe care vi-i doriti

Pentru a le putea oferi clientilor dumneavoastra cele mai bune produse si servicii, trebuie sa avti in firma angajati calificati, care sa-si stie foarte bine rolul si sa se poata achita de el cat mai bine cu putinta. In acest sens, specialistii de la Score.com va spun cum puteti recruta angajatii de care aveti nevoie in cativa pasi simpli.

1. Trasati bine indatoririle

Pentru a gasi angajati care promit, trebuie mai intai sa stabiliti bine ce vreti ca acestia sa faca. Ganditi-va cu atentie la toate responsabilitatile, fie ele directe sau indirecte, si puneti-le cap la cap in scris, intr-un "job description". Aveti grija la posturile cu denumiri generale, cum ar fi "dactilografa" sau "vanzator", pentru ca acestea pot avea semnificatii diferite pentru oameni diferiti.

2. Dati-va seama de ce e nevoie pentru a indeplini indatoririle

OK, ati pus cap la cap indatoririle. Pentru ca acestea sa poata fi indeplinite, este nevoie ca viitorii angajati sa aiba un anumit bagaj de aptitudini si experienta, chiar daca postul este unul de entry-level. Daca ridicati stacheta prea sus, e foarte posibil sa nu aveti prea multi oameni din care sa alegeti. Daca o lasati prea jos, riscati sa aplice tot felul de persoane care nu sunt destul de calificate.

3. Faceti in asa fel incat angajatii sa vada ca merita sa lucreze pentru dumneavoastra

Aveti grija sa nu fiti nici prea generos, nici prea zgarcit cand va rasplatiti angajatii. Cu ajutorul camerelor de comert, birourilor de forta de munca si asociatilor profesionale, puteti determina platile si beneficiile potrivite. De asemenea, puteti compara alte slujbe asemanatoare si salariile aferente.

4. Dati sfoara-n taracariera_1.jpg

Modul in care promovati slujbele pe care le oferiti depinde foarte mult de ce gen de oameni vreti sa atrageti. Unele posturi sunt destul de usor de promovat - puteti pur si simplu sa puneti afise in magazin, in care sa scrieti ca doriti sa angajati personal, sau sa dati anunt in ziar. Pentru slujbe care necesita specializari, puteti apela la reviste de specialitate, sau agentii de recrutare. Nu treceti cu vederea alte surse care v-ar putea aduce oameni - prieteni, vecini, furnizori, clienti sau actuali angajati.

5. Incepeti selectia

Ati definit posturile si ce necesita ele, acum puteti trece la identificarea candidatilor pe care-i considerati potriviti. Programati interviurile dupa ce ati citit, in prealabil, CV-urile si dupa ce v-ati pregatit o lista cu intrebari. Acordati-le toata atentia dumneavoastra. Notati-va impresiile pe care vi le-au facut imediat dupa ce interviul s-a terminat, cat le aveti proaspete in minte, pentru ca va vor ajuta atunci cand va trebui sa luati o decizie.

6. Faceti verificari post-interviu

Sigur ca nu va indoiti de ceea ce va spun candidatii, insa niciodata nu e bine sa mergeti doar pe presupuneri. Contactati referintele pe care acestia le-au adus, pentru a va asigura ca vi s-a spus adevarul sau pentru a clarifica lucruri pe care poate ca nu le-ati inteles cum trebuie. In cazul unor pozitii importante, verificarea background-ului profesional este un lucru foarte important.

7. Trebuie sa stiti cum sa-i pastrati

Acum ca ati recrutat angajatii pe care vi i-ati dorit, asigurati-va ca vor ramane in firma dumneavoastra. Puteti face acest lucru oferindu-le training-uri si oportunitati de promovare.

Bloombiz

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.