Cum sa stingi un conflict fara sa spui o vorba

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 12:11
4563 citiri
Cum sa stingi un conflict fara sa spui o vorba

Ca manager al unei unei companii esti pus in situatii limita, in care esti nevoit sa faci fata unor discutii tensionate care uneori te depasesc. Inainte de a trece la confruntarea verbala, specialistii in HR te sfatuiesc sa apelezi la comunicarea non-verbala pentru a controla si detensiona situatia, relateaza publicatia Forbes.

Leadership-ul presupune de cele mai multe ori negocierea dificila, in cadrul careia trebuie sa faci fata unor obiectii serioase sau sa determini o echipa sa fie de acord cu un plan mai greu de actiune. Pentru a realiza cu succes toate aceste lucruri ne folosim de toate modalitatile verbale pe care le avem la dispozitie.

Putini dintre noi sunt cei care se gandesc si la importanta limbajului non-verbal.

Persuasiunea non-verbala e subtila, are efect mai lent si functioneaza cel mai adesea asupra subconstientului, ajutand la evitarea unei confruntari puternice intre partile implicate.

O disputa non-verbala te poate scuti de multe probleme si timp pierdut. In acest articol sunt prezentati trei pasi de baza pentru a castiga orice disputa folosind limbajul non-verbal.

Fata in fata cu "adversarul", pentru a stabili un raport de incredere

Oglindirea imaginii "adversarului" construieste un acord comun. Acest pas anticipeaza orice dificultate in comunicare si stabileste un acord non-verbal, chiar inainte da a incepe negocierea propriu-zisa.

Daca adopti aceeasi pozitie cu cea a partenerului de negociere, ii vei transmite un mesaj subliminal ca pornesti de pe pozitii egale cu el si in acest mod, va incepe sa aiba incredere in tine.

Atunci cand discutia se aprinde, aseaza-te umar la umar cu partenerul de negocieri

O disputa verbala stridenta porneste de cele mai multe ori din dorinta de a te face auzit si recunoscut. Daca te aliniezi fizic cu "adversarul", asezandu-te umar langa umar si privind in aceeasi directie vei fi surprins sa observi cat de repede se va stinge conflictul.

E dificil sa faci acest gest pentru ca instinctul tau este sa te retragi atunci cand cineva te contrazice sau din contra, sa te apropii pentru o confruntare directa.

Alinierea cu adversarul reprezinta insa cea mai inteligenta miscare atunci cand doresti sa aplanezi un conflict deschis, potrivit publicatiei Forbes.

Controlarea mainilor tempereaza tensiunile

Cand situatia devine tensionata, exprimarea non-verbala este de mare folos. Intinde mainile cu palma in jos, la nivelul taliei si sugereaza calmul. Daca esti asezat la masa ridica palmele deasupra planului orizontal al mesei.

Toate aceste gesturi trebuie facute cat mai subtil pentru a nu fi constientizate de catre "adversar" si transmit un mesaj ca ar fi o alegere inteligenta ca discutia sa devina mai calma de acum.

Desigur, limbajul non-verbal nu va anula nevoia unui schimb de replici pe o anumita tema, dar poate detensiona situatia cu mare usurinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conflict, #comunicare, #nonverbala, #tensiuni, #job , #Stiri Locuri de munca