Cum sa te descurci cu criticile

Miercuri, 09 Ianuarie 2008, ora 14:31
1716 citiri
Cum sa te descurci cu criticile

Primirea feedback-ului si a sugestiilor asupra produsului muncii tale poate fi o activitate foarte stresanta. O reactie emotionala este aproape inevitabila, asa ca trebuie sa-i faci fata ei mai intai, pentru ca mai apoi sa accepti ideile care te pot ajuta sa-ti imbunatatesti performanta.
1. Mai intai trebuie sa faci fata propriei tale reactii. Cu siguranta oamenii au motivatii complexe la locul de munca si acestia dau si primesc feedback , asa ca trebuie sa-ti acorzi timp pentru a digera informatia, abia apoi poti castiga ceva de pe urma ei.

2. Tine minte ca daca cineva nu te place, sau daca exista elemente de neincredere asa cum se intalnesc des in relatia dintre sef si angajat, exista intotdeauna elemente de adevar in feedback-ul pe care il primesti. Adevarul poate fi vazut din perspectiva lor si acest lucru il poate legitima, chiar daca tu nu esti deacord.

3. Fii foarte atent la ce ti se comunica, inclusiv la cuvinte si tonalitate. Vei vrea sa revizuiesti aceasta interactiune in minte cu foarte multa acuratete si obiectivitate. Odata ce ai trecut de partea emotiva, este vital sa inveti din aceasta experienta.

4. Da-le celorlalti sansa sa se exprime liber inainte sa raspunzi. Nu comenta, nu cauta scuze si nu te certa in legatura cu ceea ce se spune. Daca este posibil exprima-ti multumirea pentru sinceritate, pentru ca vei dori sa fie cat mai deschis cu sugestiile si ideile si in viitor. Tine minte ca unii oameni dau aceste informatii mai cu tact decat altii. Daca persoana respectiva nu se descurca prea bine la asta, atunci permite-i o perioada in care sa-si imbunatateasca aceste abilitati.

5. Planuieste o sedinta de follow up. Va dura zile sau chiar saptamani pana cand vei incorpora acest feedback in abordarea ta. Chiar daca alegi sa ignori ideile dezvaluite, macar asculta sfaturile pe care le-ai primit, pentru ca angajarea ta pe viitor poate depinde de o schimbare a productiei, a atitudinii sau a performantei.

6. Daca nu consideri necesara o schimbare, incearca una oricum. Vei descoperii o metoda noua si mai buna de a face lucrurile. Vei fi surprins sa afli ca persoana care iti dadea feedback-ul avea dreptate. Poate nu vei reusi sa schimbi lucrurile imediat, dar incearca sa planuiesti aceasta schimbare. Fa-o treptat.

7. Daca analizezi atent situatia si ajungi totusi la concluzia ca nu ai nevoie sa-i asculti sugestiile, discuta cu persoana respectiva si explica-ti pozitia, si, daca este nevoie, comportamentul. Daca persoana respectiva tine mortis sa te schimbi atunci va trebui sa te gandesti daca este mai importanta persoana respectiva si influenta sa asupra carierei tale sau procesul de schimbare.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.