Cum sa-ti fie mai usor cand te intorci din concediu

Vineri, 07 August 2009, ora 22:02
1917 citiri
Cum sa-ti fie mai usor cand te intorci din concediu

Vara este aici, iar toti angajatii spera la putin timp liber pentru a se bucura de soare, excursii, plimbari etc. Insa, precum isi dau seama unii profesionisti, revenirea din vacanta poate fi dureroasa. Unul din 3 directori chestionati de Robert Half Interantional a spus ca, desi s-a bucurat de concediu, ii e groaza de munca ce ii asteapta la intoarcere. Un procent suplimentar de 10% a spus ca previne acest sentiment luandu-si rareori timp liber.

Desi te poti ciocni de prea multe proiecte neterminate cand te intorci la birou, nu ar trebui sa lasi acest lucru sa te impiedice sa-ti iei concediu. Sa-ti iei pauze periodice de la munca – indiferent de cat este de important rolul tau sau oricat de multa munca ai avea de facut – este esential pentru a-ti tine in frau nivelul de stres si pentru a evita epuizarea, scrie CareerBuilder.com.

Iata cativa pasi pe care ii poti urma, pentru a te asigura ca esti productiv, in loc sa fii panicat atunci cand te intorci la birou:

1.    Planuieste din vreme. Vei evita zapaceala dinainte si de dupa concediu daca incepi sa-ti faci un plan inainte. Fa o lista cu toate lucrurile care trebuie facute inainte sa pleci si estimeaza care va fi volumul de munca la intoarcere. Lucrand cu seful tau, ai putea sa delegi din responsabilitati altor colegi.

De asemenea, straduieste-te sa termini proiectele care trebuie predate la scurt timp dupa ce te intorci; sau, cel putin, fii cu un pas inainte – nimic nu poate distruge efectul relaxant al unei escapade mai mult decat o face un termen-limita iminent.

2.    Da sfoara-n tara. Vei scapa de o parte din anxietate daca iti anunti partenerii de afaceri, din timp, ca urmeaza sa pleci in concediu. Acest lucru te va ajuta sa rezolvi orice probleme presante inaintea plecarii.

In plus, asigura-te ca ai raspunsuri automate la e-mail sau voice mail, care sa anunte ca anunte ca lipsesti si care sa contina numele si datele de contact ale unui coleg care poate raspunde in locul tau, cat timp esti plecat.

3.    Evita problemele tehnice. Multi angajati s-au intors la birou dupa o vacanta prelungita, doar ca sa descopere ca nu se mai pot loga pe calculatorul de serviciu. Poti preveni asemenea intamplari, schimbandu-ti, inainte sa pleci, orice parola care e pe cale sa expire.

De asemenea, vezi care este capacitatea de stocare a Inbox-ului tau; asigura-te ca ai suficient spatiu disponibil, in caz ca se intampla sa primesti atasamente mari cat timp lipsesti.

4.    Ia-ti o zi in plus de concediu. Daca este posibil, evita sa te intorci din vacanta in noaptea dinaintea primei zile de munca. Este indicat sa te intorci cu o zi sau doua inainte, ca sa ai timp sa despachetezi, sa-ti platesti facturile si sa recuperezi somnul pierdut – mai ales daca a existat o diferenta cat de mica de fus orar.

Poti folosi timpul si pentru a-ti verifica mail-ul de acasa, ca sa stii la ce sa te astepti cand te intorci la birou.

5.    Reorienteaza-te pas cu pas. Daca nu ai un telefon urgent de dat sau o sedinta care nu mai poate astepta, petrece-ti primele ore la birou improspatandu-ti memoria cu privire la sarcinile de serviciu, la termenele-limite si la livrarile care trebuie facute.

Intalneste-te cu membrii echipei pentru a te pune la curent cu lucrurile intamplate in lipsa ta. Odata ce stii cum stai cu proiectele, prioritizeaza-ti sarcinile si concentreaza-te mai intai pe cele mai urgente. Prinzand viteza pas cu pas, vei reusi sa previi suprasolicitarea.

6.    Planuieste un update de grup in legatura cu vacanta ta. Cel mai probabil, colegii tai vor dori sa stie totul despre excursia ta, insa chiar si cele mai mici intreruperi din partea colegilor bine intentionati pot fi stresante atunci cand incerci sa revii pe linia de plutire. In loc sa povestesti fiecaruia in parte despre concediul tau, iesiti toti la masa si profita de ocazie pentru a le povesti tuturor.

Sa suferi de o mica depresie post-concediu este inevitabil, mai ales dupa o excursie extraordinara. Pana la urma, locul de munca nu va semana niciodata cu plajele din Hawaii – si nici macar cu linistea si pacea din curtea de la tara. Planuirea unei strategii de revenire iti va asigura o intoarcere odihnita si relaxata, dar te va si pregati pentru a intra direct in paine.

#birou, #cariera, #concediu, #excursie, #munca, #vacanta , #Stiri Locuri de munca