Cum sa-ti pastrezi jobul pe timp de criza

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 10:15
1913 citiri
Cum sa-ti pastrezi jobul pe timp de criza

In aceasta perioada de criza, prioritatea oricarui salariat nu mai este gasirea unui alt serviciu mai bine platit, mai aproape de casa sau intr-un domeniu mai apropiat de visurile sale, ci, pur si simplu, pastrarea locului de munca actual.

Insa, mai ales atunci cand vezi ca in jurul tau a inceput sa fie prea mult spatiu si nu mai vezi multe din fetele cu care te intalneai in pauza de tigara, poti intra in panica si, din aceasta cauza, sa faci greseala care te va costa slujba.

Cert este ca nu trebuie sa te panichezi. Cu putin ajutor si urmand cateva sfaturi, vei trece cu bine peste criza si, cel putin pana vei decide tu ca nu-l mai vrei, iti vei pastra si job-ul.

Mergi pe burta

Daca excelezi la locul de munca...vei fi observat si asta e ultimul lucru pe care ti-l doresti. Colegii vor vedea in tine o amenintare si vor incepe sa-i spuna diverse lucruri mai mult sau mai putin adevarate despre tine sefului. Se vor alia pentru a scapa de tine.

Deci nu excela. Performanta extraordinara te face diferit si a fi diferit nu este bine intr-un astfel de context.


...Dar nici nu te lasa nici pe tanjeala

Nici extrema opusa nu te va ajuta. Pe timp de criza, biroul devine un adevarat camp de lupta si fiecare e pe cont propriu. Daca azi te-ai aliat cu un coleg pentru a scapa de un al treilea, maine tu poti fi cel care se vede nevoit sa paraseasca lupta.

Asa ca nu e bine sa dai niciun fel de motive nimanui. Deci, pur si simplu, nu face nici mai mult, nici mai putin decat se asteapta de la tine si incearca sa pastrezi un ritm constant in care iti indeplinesti sarcinile.

Nu te plange

Chiar si in vremuri mai putin negre, sa te plangi la locul de munca nu este cea mai inteligenta miscare.

Insa, atunci cand nivelul de stres al angajatorului a depasit nivelul mediu pentru ca banii nu mai intra in firma si abia are cu ce sa plateasca salariile, sa te plangi iti va asigura fara indoiala un loc in randul somerilor.

Strange din dinti si nu spune niciun cuvant rau cuiva de la munca.

Mai mult, nu vorbi despre nimeni si nimic de la birou cu cineva care ar putea cunoaste pe cineva de acolo.

In aceasta perioada, managerul nu vrea sa auda de nicio alta problema decat cele pe care le are el deja, chiar daca vii si cu solutia.

Nu te lasa pacalit de intrebarile sefului: "Cum merge treaba?" sau "Care este problema?". Raspunsul pe care trebuie sa-l dai, invariabil, la prima intrebare este "Fantastic". Iar la cea de-a doua, trebuie sa spui intotdeauna "Nimic. Totul este grozav!". Sau, mai bine, incearca sa nu-i dai niciun motiv sa intrebe "Care este problema?".

Accepta o taiere din salariu

Trebuie sa privesti taierea din salariu ca pe un rau necesar. Daca seful te anunta ca trebuie sa iti mai scada un pic din leafa pentru a putea tine compania pe linia de plutire, inghite-ti injuraturile.

Mai bine respira adanc si spune: "Stiu ca este totul pentru binele companiei, este in regula, trebuie sa ne adaptam si sa ne descurcam cu mai putin".

Neutru e cel mai bine

Acesta este un sfat valoros oricand, dar mai ales pe timp de criza. Daca te afiliezi grupului gresit, risti sa o patesti. Daca te apropii foarte mult de sef, risti sa pleci odata cu el.

Nu ignora ce se intampla in jurul tau, dar cel mai bine ar fi sa incerci sa ramai neutru. Scopul tau nu este sa-ti faci prieteni, ci sa-ti pastrezi job-ul.

Stai peste program

Ai putea crede ca a sta peste program vine in contradictie cu primul sfat: nu te face remarcat.

Insa asta pentru ca nu ai ascultat pana la capat...stai mai mult timp la munca, dar nu spune nimeni ca trebuie sa folosesti acest timp muncind. Trebuie doar ca seful sa te vada ca pleci mai tarziu.

Si mai ales ai grija sa ajungi la birou inaintea sefului. Trebuie doar sa lasi impresia ca esti un angajat muncitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#job, #criza, #loc de munca, #someri, #angajator, #salariu, #program , #Stiri Locuri de munca