Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum sa-ti prioritizezi actiunile

Cum sa-ti prioritizezi actiunile
Abilitatile de prioritizare sunt metoda ra de a realiza care sarcini sunt mai importante intr-un anumit moment, si sa acorzi acelor sarcini mai multa atentie, energie si timp. Focuseaza-te pe ceea ce este important, in defavoarea activitatilor cu valoare scazuta.C. Ray Johnson spunea, intr-unul din ultimele capitole ale cartii sale "Logica unui Director: Cum sa gandesti si sa te comporti ca un Director ", "Prioritizarea este raspunsul problemelor de management al timpului, nu computerele, expertii in eficientizarea muncii, sau programele facute dupa o matrice. Nu ai nevoie sa lucrezi mai repede, sau sa elimini golurile in productivitate pentru a-ti folosi mai bine timpul. Trebuie doar sa petreci mai mult timp cu sarcinile care trebuie."

Prea multe lucruri de facut? Cu totii avem multe lucruri de facut, si nu gasim niciodata timpul sau energia pentru a le face pe toate. Nu avem timp si resurse sa le facem pe toate in mod egal. Multe dintre acestea vor ramane nefacute, indiferent cat de tare incercam noi. Prioritizarea este metoda de a scapa de aceasta problema enervanta.

Un motiv cheie pentru care aceasta regula functioneaza, si inca bine, este regula 80/20. Regula spune ca 80% din activitatile tale tipice contribuie cu 20% din valoarea muncii tale.

Asadar, daca-ti duci la indeplinire doar cele mai importante 20 de procente din sarcinile tale, vei avea aceiasi valoare a muncii. Dar daca te focusezi pe acele activitati de o valoare mai mare, vei realiza mult mai multe decat inainte, sau vei avea mult mai mult timp sa petreci cu familia si prietenii.

Prioritizarea inseamna sa alegi ce sa faci si ce sa nu faci. Pentru a prioritiza eficient, ai nevoie sa recunosti acele sarcini care sunt cu adevarat importante, dar si sa intelegi diferenta dintre urgent si important.

Sarcinile importante, sau cu o prioritate mare, sunt acele sarcini care ne ajuta sa ne atingem acele scopuri pe termen lung, sau care pot avea consecinte semnificante pe termen lung.

La prima vedere, multe din sarcinile pe care le intalnim in timpul zilei, par la fel de urgente si de importante. Si totusi, daca le analizezi putin mai atent, vei intelege ca multe din activitatile urgente in care suntem implicati, nu sunt deloc importante pe termen lung. In acelasi timp, lucrurile care sunt cele mai importante pentru noi, ca de exemplu imbunatarirea personala sau imbunatatirea abilitatilor noastre, o educatie mai buna, petrecerea timpului cu familia, nu sunt atat de urgente.

Cu abilitati bune de prioritizare, vei termina pe cat de repede posibil sarcinile urgente, cele care te pot duce la o criza sau care iti pot cauza probleme. Apoi vei avea timp sa-ti canalizezi atentia si sa petreci tot mai mult timp cu acele sarcini importante, dar nu urgente, cele care iti aduc beneficii adevarate pe termen lung.

Principiile de prioritizare pot fi aplicate atat pentru activitatile planuite cat si pentru cele neplanuite.

Pentru activitatile planuite, ca cele incluse in lista ta de activitati zilnice, poti sa-ti categorisesti fiecare sarcina cu "A", "B" sau "C", in functie de importanta lor. Sarcinile "B" ar trebui duse la indeplinire doar dupa ce ai terminat toate sarcinile marcate cu "A", cele care trebuie neaparat completate. Daca ai timp dupa ce termini cu acestea poti sa treci la cele marcate cu "C".

Cand iti setezi prioritatile in lista de activitati, gandeste-te daca exista sarcini ce pot fi delegate sau eliminate.

Cand prioritizezi activitati neplanuite, vei avea nevoie sa iei decizii rapid, si nu vei avea timp sa analizezi situatia pe deplin. Cel mai bine este sa-ti pastrezi in minte scopurile si sa ai incredere in propria intuitie. Eficacitatea ta in aceasta situatie depinde foarte mult de claritatea scopurilor tale.


Bloombiz.ro Newsletter
Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 5162 ori