Cum se va schimba lumea afacerilor, cand Generatia Y va prelua conducerea

Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 18:06
2909 citiri
Cum se va schimba lumea afacerilor, cand Generatia Y va prelua conducerea

Atat Generatia X cat si Generatia Y se afla in acest moment intr-o lume business cu foarte multe posibilitati, de aceea este dezirabil ca stilul lor de management sa evolueze pozitiv si sa profite de complexitatea pe care aceasta lume le-o ofera, sunt de parere expertii citati de ComputerWorld.com. In momentul in care Generatia Y va fi cea care conduce lumea de afaceri, mediul de munca va fi remodelat astfel incat structurile vor deveni total diferite, iar flexibilitatea va fi cuvant de ordine in viata profesionala de zi cu zi.

Toti membrii Generatiei Y considera ca vor duce lucrurile intr-un sens mult mai bun, in momentul in care ei vor fi la conducere.

Odata cu "schimbarea conducerii" lucrurile vor fi mult mai distractive, incurajatoare, flexibile si chiar mult mai pozitive, iar ei vor alege mai putine sedinte, mai multa socializare, iar accentul va fi pus pe munca in echipa mult mai mult decat acum, potrivit ComputerWorld.com.

Orarul flexibil va fi omniprezent, iar managerii vor sustine efortul subordonatilor de a crea un echilibru inte viata profesionala si alte interese.

Joburile cele mai bine platite vor fi cele care lanseaza adevarate provocari, iar o zi de munca va fi masurata prin rezultate, nu prin numarul de ore petrecute la birou.

Un manager, membru al Generatiei Y va incerca sa puna accentul pe importanta iesirilor cu echipa in afara programului de lucru, pentru a spori motivatia si sentimentul de apartenenta la comunitate in compania sa.

In acest moment, atat cei din Generatia X, cat si cei din Generatia Y incep sa imparta intre ei pozitia de manager, iar cu timpul toate pozitiile de top vor apartine Generatiei Y.

Odata cu avansarea lor in ierahie, acestia vor aduce cu ei propriile lor filosofii despre cum ar trebui sa fie viata la locul de munca.

Putem sa ne asteptam la o experienta profesionala mult mai flexibila, in care carierele nu doar avanseaza pe scara ierarhica, ci ar putea exista miscari laterale si chiar de devansare, in functie de fluctuatiile de personal, ambitiile si nevoile profesionale din acel moment.

"Ceea ce cred ca se va intampla este ca se va muta accentul pe un management de echipa. Chiar daca liderii nu vor disparea, ceea ce va conta va fi echipa de conducere. Astazi se vorbeste de echipe de conducere, dar de fapt vorbim de lideri si de subordonati. Liderii ii considera pe membrii echipei subordonatii lor si dependenti de ei.

Generatia Y cand va ajunge la conducere, va face intr-adevar munca de echipa la varf. Chiar daca liderul va ramane lider, va constientiza foarte puternic dependenta lui de membrii echipei", a declarat Stelian Panescu, Director General Smart Sigma pentru Bloombiz.ro.

Care sunt nevoile Generatiei Y

Expertii in HR sustin ca acest tip de flexibilitate semnaleaza aparitia unui nou tip de munca, bazata pe toate eforturile generatiilor anterioare.

Dezvoltarea profesionala si toate procesele de training din acest moment sunt probabil cele mai ineficiente pentru tineri, spun specialistii.

Acestia au nevoie mai mare decat alte generatii de promovari dese, chiar daca nu foarte semnificative si sa le fie indicat un scop clar, intr-o experienta palpabila, astfel incat sa se dezvolte potrivit pentru pozitii de leadership.

Nu are sens sa tii teorie in fata Generatiei Y, acestia se plicitsesc foarte usor.
Cel mai bine reusesc tinerii sa invete punand in practica, de aceea trebuie sa le oferi sarcini putin mai dificile, dar nu imposibil de realizat, spun specialistii.

Si pentru membrii Generatiei X, flexibilitatea este o nevoie de baza, insa pentru acestia un program mai lejer inseamna libertatea de a fi parinte, salariat dar si sef.

Pentru cei tineri nu este suficient un program flexibil, ei doresc un job interesant, care sa ii motiveze, sa ii invete ceva nou in fiecare zi, sunt de parere expertii in HR.

Ei doresc sa aiba libertatea de a intrece limitele, de a incerca noi strategii si tehnici, fara teama consecintelor, in cazul in care nu reusesc din prima incercare.
Proiectele pentru Generatia Y tebuie personalizate, astfel incat viata lor profesionala sa nu devina monotona.

Cum va ajunge Generatia Y sus

In viziunea Generatiei Y, pozitia de manager presupune inlesnirea relatiei sef-subordonat, un expert in IT ar putea avea libertatea de a-si alege singul sistemul de operare iar unele sarcini ar putea fi indeplinite si de acasa, daca natura sarcinii permite asta.

In aceeasi idee, promovarile ar fi acordate pe baza ideilor si rezultatelor, nu dupa numarul de ani de experienta intr-un anumit job.

Expertii de la Deloitte Consulting LLP spun ca viitorii lideri vor avea de asemenea o perspectiva globala asupra a ceea ce se intampla in afecerea pe care o conduc, potrivit ComputerWorld.com.

Stelian Panescu a declarat pentru Bloombiz ca atunci cand vor fi echipe conduse de Generatia Y "vor fi echipe adevarate, in care oamenii for decide si liderul ii va incuraja sa decida, ca el sa aiba cat mai putin de facut in planul executiei si sa aiba cat mai mult in planul concept."

#generatia X, # generatia Y, # management de echipa, # lider, # echipa, # manager , #Stiri Locuri de munca