Cum spui lucrurilor pe nume, fara sa deranjezi

Luni, 21 Februarie 2011, ora 18:27
2674 citiri
Cum spui lucrurilor pe nume, fara sa deranjezi

Intr-o perioada in care angajatii isi permit mai putin ca niciodata sa isi piarda locul de munca, devine din ce in ce mai usor sa faci un pas gresit la munca. Politicile companiei, diversitatea de caractere in mediul de lucru si teama de a-si pierde jobul ii face pe oameni sa ezite in momentele in care trebuie sa fie sinceri, pentru ca e greu sa faci asta acum, fara sa fii acuzat ca ai intrecut masura, potrivit BusinessInsider.com.

Cu toate acestea, onestitatea este puternic pretuita in lumeade afaceri.

Capacitatea de a invata sa fii sincer si direct, fara sa lasi o impresie gresita este o abilitate esentiala de management si un factor de baza in efortul de a atinge succesul in cariera.

Ai nevoie de o aptitudine innascuta de a aborda problmele direct, cu tact, de a "lovi direct la tinta" fara sa lasi impresia ca ai invadat spatiul intim, ca ai incalcat vreo limita sau sa pari nepoliticos.

Iata cateva scenarii comune in viata corporate de zi cu zi si modul in care ar trebui sa reactionezi cat mai direct, dar cu finete.

"Un coleg te scoate din sarite prin atitudinea docila fata de sef"


Nu este indicat sa incepi sa ii reprosezi colegului gesturile prin care incearca sa ii capteze atentia si bunavointa sefului.

Ai putea, in schimb, sa ii atragi atentia acestuia ca lumea a luat "in vizor" comportamentul lui fata de sef si ca ar fi o idee mai buna sa se pondereze, cel putin in fata colegilor.

"Munca unui coleg este in permanenta sub nivelul mediu"

Acuzarea acestuia ca este incapabil de a-si realiza sarcinile si, eventual, jignirea sa, nu isi au rostul intr-o relatie de tip office.

Poti sa incepi o conversatie spunand ca apreciezi efortul pe care il depune, insa te simti dator sa ii oferi feedback astfel incat calitatea muncii sale sa ajunga la nivelul la care restul echipei se afla.

"Seful te controleaza excesiv"


Nu are sens sa ii explici ca ai avut multi sefi care ti-au apreciat performantele si nici sa te arati deranjat de comportamentul sau spunandu-i ca nu reusesti sa iti dai seama ce l-ar multumi.

Mentioneaza intr-o discutie ca ai observat atentia pe care ti-o acorda in ultima vreme si ca esti interesat sa primesti cateva sfaturi prin care sa iti imbunatatesti stilul de munca si nivelul de incredere pe care ti-l acorda.

"Un coleg care devine din ce in ce mai enervant"

Cand un coleg sta mereu "pe capul tau", iar bunavointa sa exagerata te impiedica sa iti indeplinesti sarcinile asa cum ti-ai dori, cea mai lipsita de profesionalism miscare ar fi sa te rastesti la el si sa ii reprosezi ca iti sta in cale.

In schimb, poti aprecia interesul sau in ceea ce priveste domeniul tau de activitate, sa ii ceri parerea despre eforturile pe care le depui tu, si care ar fi modalitatea prin care ati putea forma o echipa in care sa lucrati cat mai eficient pentru companie.

Chiar daca fiecare situatie este diferita, in fiecare se regasesc anumite reactii necesare pentru a pastra relatia de colegialitate in proportii normale.

Transmite un mesaj clar si neutru


Pozitioneaza-ti mesajul astfel incat sa fie bine inteles si sa nu para pe un ton defensiv, care implicit ii determina pe interlocutori sa ridice un zid in comunicarea cu tine.

Daca reusesti sa faci acest lucru, ii "inviti" pe cei din jur sa se implice pozitiv in conversatie.

Acorda prezumtia de nevinovatie

Nu presupune din start ca toata lumea este perfect constienta de modul in care comportamentul lor se reflecta asupra celor din jur si ofera-ti ajutorul in orice situatie posibila.

Oferindu-te sa vorbesti despre asta, ai putea afla chiar si faptul ca propriul tau comportament a fost interpretat intr-un mod la care nici macar nu te-ai gandit.

Fii cat mai empatic

Incearca sa iti dai seama ce gandeste si care sunt sentimentele pe care le traieste fiecare persoana cu care interactionezi si abordeaza-i pe toti ca si cand ati fi o echipa, cu obiective comune.

Ignora aspectele minore care te deranjeaza si concentreaza-te asupra imaginii de ansamblu, asupra careia aveti mai multe sanse sa va puneti de acord.

Fii un profesionist

Oricat de neplacuta ar fi situatia in care esti pus si cat de mult te-a suparat o anumita persoana, nu uita sa iti pastrezi respectul fata de ea, daca vrei sa iti pastrezi o imagine de profesionist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#locul de munca, #onestitate, #sinceritate , #Stiri Locuri de munca