CV-urile, irelevante atunci cand se cauta persoane creative

Marti, 06 Mai 2008, ora 14:02
1792 citiri
CV-urile, irelevante atunci cand se cauta persoane creative

Atunci cand companiile isi propun sa recruteze "talente", adica persoane care pot aduce plus-valoare unei companii si solutii salvatoare, ar trebui sa abordeze procesul de selectie dintr-o perspectiva neconventionala, intrucat acesti angajati rareori se inscriu in tipare, este de parere profesorul britanic Richard Scase, unul dintre cei mai influenti analisti de business ai momentului, prezent in Romania cu ocazia unei conferinte."Talentul nu are nicio legatura cu educatia sau cu rezultatele scolare. In mediul de business competitiv de astazi, companiile au nevoie de oameni cu abilitati creative, nu de angajati care au fost buni la scoala. De altfel, cei mai mari antreprenori ai lumii au avut talent creativ care nu a fost recunoscut de institutiile de educatie, de exemplu Richard Branson", a explicat Scase.


Leadershipul este un alt element important in retentia si motivarea oamenilor talentati, intrucat acestia "nu vor accepta sa fie gestionati, sa li se spuna ce sa faca, ei au nevoie sa fie condusi catre rezultate, sa fie inspirati de catre lideri", spune Richard Scase.


La fel de importanta in atragerea si pastrarea oamenilor valorosi in companie este creditarea lor de catre management, oferirea libertatii de a-si pune in practica ideile, de a fi creativi pentru a determina avantajul competitiv.


"Adevaratii antreprenori nu fac studii de piata, actioneaza in virtutea unei idei in care cred. De multe ori, cand un astfel de om are o idee, o solutie la o problema a companiei, CEO-ul ii cere documentatia pe care se bazeaza in sustinerea solutiei pentru a-i acorda credit", comenteaza Scase.


Eric Kish, vicepresedinte marketing&retail pentru Rompetrol Grup, prezent la aceeasi conferinta, ofera exemplul unui tanar care si-a inceput cariera in Rompetrol ca trainee, urmand ca, un an mai tarziu, sa ajunga CEO pentru Rompetrol Georgia.


"Cum poti recruta un astfel de om dupa un CV? In companiile din Romania, de multe ori cand o persoana are initiativa, in loc sa fie recompensata, i se spune ca submineaza autoritatea managerului", adauga acesta. In cadrul Rompetrol, programul de trainees pentru tineri are tocmai rolul de a identifica talente, oferindu-le oportunitatea de a-si demonstra capacitatea in practica, lucrand pentru diverse proiecte.


Opinie


Eric Kish, vicepresedinte marketing&retail Rompetrol Grup, spune ca in companiile din Romania, de multe ori cand o persoana are initiativa, in loc sa fie recompensata, i se spune ca submineaza autoritatea managerului.