De ce nu se mai duc romanii sa munceasca in Germania?

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 23:56
2871 citiri
De ce nu se mai duc romanii sa munceasca in Germania?

Redresarea rapida a economiei germane revitalizeaza piata fortei de munca europene. Multe companii doresc sa recruteze personal calificat, inclusiv romani.

Numai ca socoteala nemtilor nu se potriveste cu cea din targ. De ce nu este Germania atractiva pentru forta de munca europeana, si nu numai?

Industria germana duce lipsa, de ani de zile, de personal calificat. Economia putea fi mult mai puternica daca industria germana ar fi beneficiat de tehnicieni bine calificati, ingineri si cercetatori, dupa cum analizeaza dw-world.

Conform studiilor Institutului German pentru Cercetare Economica, acest deficit al tehnicienilor este discutabil. O privire, aruncata asupra salarizarii arata ca problema nu este atat de acuta. Anya Ketner, cercetator la acest institut, a studiat indeaproape piata fortei de munca germane si a ajuns la urmatoarele concluzii:

Exista o penurie sau nu?

"Din cunostintele mele, nu exista o baza de date sigura, care sa ateste trendul castigului salarial acordat inginerilor nou-angajati. Se cunoaste, in mod cert, salariul mediu al angajatilor germani.

Nu se stie in mod sigur ce salariu propun firmele germane nou-angajatilor, din moment ce acestea simt o lipsa acuta de tehnicieni. Ketner sustine, de asemenea, ca in domeniul ingineriei nu se resimte penuria fortei de munca calificate.

In industria constructoare de masini, de exemplu, anual, se elibereaza 9.000 de locuri de munca pentru ingineri, in conditiile in care in anul universitar 2009-2010 au luat examenul de licenta peste 23.000 de studenti la inginerie mecanica.

Cauzele pentru care Germania resimte lipsa tehnicienilor nu sunt neaparat legate de lipsa personalului calificat.

In domeniul tehnic, la examenele de ocupare a posturilor, participarea este conditionata de experienta profesionala. Astfel, absolventii nici macar nu se pot inscrie la un astfel de concurs.

Conteaza foarte mult modul in care companiile formuleaza anunturile de angajare. De cele mai multe ori, cerintele sunt formulate eronat si greu de inteles, ceea ce taie din start orice speranta pentru un potential candidat.

Procedurile pentru straini, prea complexe

Potrivit lui Alexander Legovski, purtator de cuvant al Uniunii Mestesugarilor germani, lipsa personalului calificat este resimtita de ani de zile. Nici macar oamenii calificati din strainatate nu sunt tentati de oferta germana.

Acest lucru se intampla din doua motive: limba germana, care este obligatorie pentru orice doritor si procedurile extrem de complexe necesare unui strain dornic sa lucreze in Germania.

Procedurile pentru straini sunt greu de inteles pentru acestia si, de cele mai multe ori, ei prefera SUA si Canada, tari care au numerosi specialisti in comunicarea cu imigrantii. Limba germana nu prea se mai preda prin scolile europene iar avantul limbii engleze este evident.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romani, #germania, #forta de munca, #joburi , #Stiri Locuri de munca