De ce si cum renunti la multitasking

Joi, 24 Februarie 2011, ora 18:54
2569 citiri
De ce si cum renunti la multitasking

Multitasking-ul este mai mult decat un obicei "prost", el reprezinta o amenintare la adresa eficientei oricarui lider dar si a succesului organizatiei. Daca vrei sa devii un exemplu de urmat in compania ta, formeaza-ti cateva obiceiuri de baza care sa te ajute sa te concentrezi la cate un singur task in parte, in timp ce iti sporesti productivitatea, te sfatuiesc specialistii in HR citati de Forbes.

Iata cativa pasi care te vor ajuta sa iti coordonezi mai atent timpul, atentia si productivitatea, daca simti ca multitasking-ul te epuizeaza din ce in ce mai mult.

Concentreaza-te

Pentru a te putea concentra cu adevarat, trebuie sa iti definesti intai conceptul de "castigator" raportat la compania ta, care sunt principalele realizari pe care le urmaresti si sa iti formezi o imagine despre cum va arata organizatia si relatia ei cu clientii, peste un an.

Stabileste-ti obiectivele de marketing, branding dar si cele cu privire la organizatiile aflate in competitie cu tine.

Daca ai nevoie de ajutor pentru a-ti pastra concentrarea, nimic nu te impiedica sa iti pastrezi scopurile si obiectivele in fata ochilor, la propriu.

Lipeste biletele notate pe ecranul calculatorului, noteaza-ti intr-o agenda, seteaza-ti telefonul sa iti aduca aminte ca ai ceva de facut.

Chiar si oglinda de acasa se poate transforma intr-un suport bun pentru post-it.

Toate aceste indicii vizuale pot servi drept semne ca trebuie sa te focusezi asupra unui lucru cu adevarat important, atunci cand simti ca iti pierzi concentrarea.

Nu incerca sa fii bun la toate


E greu sa fii la curent cu tot ce se intampla in lumea afacerilor sau pe pietele importante, chiar daca dispui de surse majore de informatie in orice moment.

Daca liderii companiilor din generatiile anterioare au fost nevoiti sa invete sa delege sarcini si responsabilitati, datoria liderilor de acum este sa delege si responsabilitatea managementului informatiilor.

Nimeni nu contesta necesitatea de a fi mereu informat, insa trebuie sa inveti sa reduci nivelul de informatii pe care le primesti si sa te limitezi la cele cu importanta directa pentru compania ta.

Aloca timp si pentru activitatile individuale

Timpul pentru activitatile individuale este o zona sensibila pentru multi dintre liderii din lumea business.

Rezultatele acestora sunt vizibile cu ajutorul celorlalti oameni, de aceea a devenit o asteptare de la sine inteleasa ca managerii sa fie in permanenta in contact cu cei din jur.

Ei sunt mereu in sedinte, la telefon, comunica online, rezolva probleme si ofera feedback in mod constant, potrivit Forbes.

Cu toate acestea timpul petrecut singur iti permite sa privesti lucrurile mai relaxat si sa abordezi diferite perspective, reducand nivelul de stres si favorizand dezvoltarea creativitatii.

In aceasta perioada iti poti permite sa te concentrezi asupra responsabilitatilor de leadership, a caror indeplinire te apropie si mai mult de scopurile tale strategice.

Manageriaza fluxul de informatii pe care le primesti


Fluxul abundent de informatii zilnice trebuie reglat, iar pentru asta ai nevoie de un sistem propriu bine structurat.

Casuta de mail este primul pas pentru fluidizarea informatiilor, de aceea specialistii te sfatuiesc sa iti stabilesti doar cateva momente din zi pe care sa le dedici complet inbox-ului.

Asigura-te ca subordonatii stiu care sunt problemele pentru care te pot contacta personal sau cele pe care te astepti sa le rezolve chiar ei, atunci cand ai telefoanele inchise pentru a te concentra asupra unei sarcini.

Nu te lasa "dus de val"

Orice manager are tendinta de a rezolva rapid problemele, pe masura ce apar, pentru satisfactia pe care o astfel de "eficienta" o ofera.

Cu toate acestea, senzatia de implinire pe care o ai pe moment poate avea consecinte severe, pe termen lung.

Prioritizeaza activitatile in functie de importanta pentru businessul tau, te sfatuiesc specialistii.

Opreste-te din orice activitate, din cand in cand, si da-ti seama daca activitatea de care te ocupi este o necesitate a ta, sau daca te ocupi de urgenta altcuiva.

Gandeste-te daca aceasta activitate reprezinta cea mai buna modalitate de a-ti utiliza timpul si care este modul in care indeplinirea cu succes a activitatii contribuie la strategia ta de a deveni "un invingator", in viitor.

#multitasking, # concentrare, # productivitate, # lumea afacerilor, # lider, # business , #Stiri Locuri de munca