De ce trebuie sa fie mai multe femei in fruntea marilor companii?

Duminica, 29 Mai 2011, ora 12:11
1375 citiri
De ce trebuie sa fie mai multe femei in fruntea marilor companii?

Numarul femeilor care ocupa o pozitie intr-un consiliu de administratie al unei mari companii europene a crescut constant, dar mult prea lent daca se tine cont de pregatirea si aspiratiile acestora.

Potrivit unor studii recente, va mai fi nevoie de aproximativ 50 de ani pentru ca prezenta femeilor in conducerile marilor companii sa ajunga de la 10%, cat este in prezent, la 40%, astfel incat ponderile celor doua sexe sa fie mai echilibrate.

Institutiile europene cauta deja solutii pentru a grabi procesul de echilibrare a sexelor in salile de consiliu. Printre variantele luate in discutie se numara si introducerea de cote legale pentru femeile cu o cariera in afaceri.

Prima solutie gasita pentru a atinge o reprezentare mai echilibrata a fost introducerea unor coduri de conduita pentru firme, prin care acestea accepta introducerea benevola a unor cote pentru a incuraja reprezentarea femeilor in etajele superioare ale ierarhiilor corporatiste.

Guerlain SA din Franta si FES Consulting Empresarial din Spania sunt doua din companiile care au facut un astfel de pas. Recent, acestea au semnat un angajament prin care se obliga ca 30% din angajatele de sex feminin sa ajunga in consiliile de conducere pana in 2015 si 40% pana in 2020.

In Germania, si Deutsche Telekom a luat initiativa cu privire la cresterea numarului de femei in cadrul consiliului de administratie. In mod voluntar, gigantul economic si-a fixat drept obiectiv atingerea cotei de 30% pana in anul 2015.

"In cazul in care firmele nu reusesc sa ia initiative si sa puna in practica masurile proprii, o solutie ar putea fi cotele stabilite prin lege. Dar trebuie sa acordam atentie in primul rand diversitatii din diferitele state membre, inainte sa cerem un prag de 40% pana in 2015. Statele UE nu avanseaza in acelasi ritm in acest domeniu: unele sunt foarte departe de aceasta limita, in timp ce altele aproape au atins-o, gratie masurilor luate de stat sau companii", sustine eurodeputata Rodi Kratsa-Tsagaropoulou.

Citeste continuarea pe Ziare.com

#sef, #companie, #manager, #femeie sef , #Stiri Locuri de munca