De ce vor miliardarii sa fie introdus venitul de baza universal

Sambata, 19 August 2017, ora 09:48
1830 citiri
De ce vor miliardarii sa fie introdus venitul de baza universal
Foto: Arhiva Ziare.com

Desi este putin probabil ca vor ajunge in situatia in care vor depinde de bani de la stat acordati neconditionat, unii dintre cei mai bogati oameni din lume sustin ideea de venit de baza universal.

Antreprenorul britanic Richard Branson s-a alaturat recent grupului de miliardari care a adus in discutie subiectul, in contextul ingrijorarilor cu privire la impactul tehnologiei asupra locurilor de munca, noteaza CNBC.

"Odata cu accelerarea inteligentei artificiale si a altor noi tehnologii, lumea se schimba intr-un ritm alert. Vor fi create o multime de inovatii palpitante, care vor genera numeroase oportunitati si multa bogatie, dar exista pericolul real ca acest lucru va duce totodata la mai putine locuri de munca.

Din acest motiv, experimentarea unori idei precum venitul de baza va deveni si mai importanta in anii ce vin", a scris Branson pe blogul Virgin.

Pe aceeasi idee a unei masuri imperative in contextul avansului tehnologic merge si Elon Musk.

"Este foarte posibil sa avem in cele din urma un venit de baza universal sau ceva asemanator cu acesta, ca urmare a automatizarii. Nu stiu ce altceva ar putea face cineva", spunea Musk anul trecut.

Citeste mai mult:

In viitorul nu foarte indepartat, toti vom primi bani de la stat, neconditionat, crede Elon Musk

Potrivit lui Branson, este insa vorba de mai mult decat de o sursa de venit.

"In lumea moderna, oricine ar trebui sa aiba posibilitatea sa munceasca si sa prospere. Una dintre ideile care ar putea contribui la transformarea acestui lucru in realitate este venitul de baza universal. Acest concept ar trebui sa fie explorat in continuare pentru a vedea cum poate functiona in practica", considera Branson.

Fondatorul Virgin Group aminteste de experimentele care au loc in prezent in Finlanda, unde 2.000 de oameni fara locuri de munca inclusi intr-un program pilot primesc lunar cate de 560 de euro, indiferent daca isi cauta sau nu un job.

Suma va continua sa fie acordata si dupa ce beneficiarii s-au angajat.

Teste similare au fost lansate sau sunt luate in considerare si in tari precum Olanda, Italia, Canada sau Scotia.

"Se spera ca astfel de politici pot ajuta oamenii care se chinuiesc doar pentru a supravietui sa se puna pe picioare, sa aiba spirit antreprenorial si sa fie mai creativi", sustine Branson.

Si nu trebuie sa fie mult, doar "o mica plasa de siguranta ar elibera o cantitate imensa de spirit antreprenoriat", crede multimilionarul Stewart Butterfield, CEO si cofo ...citeste mai departe despre "De ce vor miliardarii sa fie introdus venitul de baza universal" pe Ziare.com

#miliardari venit de baza universal, #Richard Branson venit de baza, #Mark Zuckerberg venit de baza , #Stiri Locuri de munca