Energia verde ne scoate din criza locurilor de munca?

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 12:16
2460 citiri
Energia verde ne scoate din criza locurilor de munca?

In plina criza, o teorie interesanta vine de la "verzii" Planetei, organizatia Greenpeace: potrivit unui studiu al acesteia, daca s-ar recurge la surse de energie ecologice, pana in 2030 ar fi create cu 2,7 milioane mai multe joburi decat daca lumea ramane dependenta de combustibilii fosili, asa cum este in prezent.

Prin raportul intocmit de Greenpeace si Consiliul European al Energiei Regenerabile (EREC) se solicita guvernelor lumii, ca in decembrie, la Copenhaga, sa semneze o conventie ONU de combatere a incalzirii globale pentru a salva milioane de locuri de munca.

"O trecere de la carbune la electricitatea 'verde' va evita emisia a 10 miliarde de tone de dioxid de carbon, dar va crea si cu 2,7 milioane de joburi mai mult pana in 2030 decat daca vom lasa lucrurile asa cum sunt", se arata in raportul Greenpeace, citat de Reuters.

Autoritatile se tem ca trecerea la energia "verde" este o amenintare la adresa locurilor de munca, insa se inseala, spune Sven Teske, seful echipei care a intocmit raportul Greenpeace.

El a precizat ca, de exemplu, in Germania industria producatoare de turbine eoliene este al doilea consumator de otel dupa industria auto.

"Industriile energiei regenerabile pot crea multe locuri de munca", a declarat Teske pentru Reuters.

"Aceasta cercetare dovedeste ca energia 'verde' este cheia iesirii din criza climaterica si cea economica", a declarat Christine Lins, secretar general al Consiliului European al Energiei Regenerabile (EREC).

Daca tarile isi asuma trecerea brusca la energia verde, studiul prevede ca numarul de joburi din industria energetica va creste cu peste doua milioane pana la 11,3 milioane de locuri de munca in 2030.

In schimb, daca nu se schimba nimic si lucrurile merg ca pana acum, numarul de joburi din industria energetica ar scadea cu aproximativ jumatate de milion pana la 8,6 milioane de locuri de munca in 2030. Explicatia: multi angajati din zona carbonifera isi vor pierde locurile de munca din cauza extinderii mecanizarii.

Merita mentionat ca Teske nu sustine crearea de milioane de locuri de munca intr-o industrie "verde" necompetitiva, care sa nu poate supravietui decat prin ajutoare de stat.

"Industria energiei regenerabile trebuie sa fie competitiva pe termen lung", spune Teske. Poate ca forta de munca ar fi mai costisitoare, dar costurile legate de intretinere ar fi mai mici. De exemplu, scapi de costurile cauzate de emisiile de dioxid de carbon.

Raportul sugereaza ca numai in sectorul energiei eoliene, pana in 2030 ar putea lucra 2,03 milioane de oameni, fata de numai 500.000 de angajati prevazuti pentru 2010.

Guy Ryder, secretarul general al Confederatiei Sindicale Internationale, a precizat ca sindicatele si autorii acestui raport cred ca o schimbare dramatica in privinta surselor de energie "poate si trebuie sa duca la crestere economica sustenabila si progres social".

#criza, #energie, #iesire, #locuri, #munca, #verde , #Stiri Locuri de munca