Esecul guvernarii PSD pe piata muncii: Cu 120% mai multe locuri de munca vacante in 2017 fata de 2013

Luni, 22 Mai 2017, ora 12:02
2292 citiri
Esecul guvernarii PSD pe piata muncii: Cu 120% mai multe locuri de munca vacante in 2017 fata de 2013

In Romania, in primul trimestru al anului 2017, s-a atins pragul de 62.000 de locuri de munca vacante, cu peste 120% mai mult decat in primul trimestru din 2013, cand in tara noastra existau doar 28.000 de locuri de munca vacante, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Daca este sa privim in perspectiva, la acest trend de crestere a numarului de locuri de munca vacante trebuie sa adaugam alte zeci de mii care vor ramane neocupate in urmatorii ani, ca urmare a pensionarii muncitorilor calificati, joburi pentru care piata muncii din Romania nu mai ofera tineri inlocuitori, asa cum trag semnale de alarma in fiecare zi angajatorii din Romania.

Ne asteapta, asadar, o adevarata criza a pietei muncii, care va afecta puternic economia romaneasca si va forta investitorii sa mearga spre alte tari unde gasesc muncitori calificati pentru uzinele si fabricile lor.

Cine poarta vina acestei situatii total anormale pentru o tara din care peste 30.000 de oameni pleaca anual in strainatate in cautarea unui loc de munca?

Simplu, in termeni economici, cresterea numarului de locuri de munca vacante reflecta o cerere nesatisfacuta a fortei de munca, precum si potentialele nepotriviri intre competentele si disponibilitatea persoanelor care cauta un loc de munca si competentele cautate de angajatori.

In ultimii 4 ani, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) nu a facut nimic pentru a sprijini dezvoltarea pietei muncii din Romania, desi a avut la dispozitie miliarde de euro fonduri europene nerambursabile.

Comisia Europeana a atras atentia in mai multe randuri, in recomandarile specifice de tara din perioada 2013 - 2015, ca este necesara o crestere a calitatii serviciilor oferite de ANOFM, imbunatatirea politicilor publice privind piata muncii, progrese in reformarea invatamantului vocational, precum si o mai buna utilizare a fondurilor europene destinate dezvoltarii pietei muncii.

Cu toate acestea, tot Comisia arata, in Recomandarile specifice de tara din 2016, ca, in toata aceasta perioada, 2013 - 2015, s-au realizat doar progrese limitate in domeniile precizate.

Mai mult decat atat, ANOFM s-a confruntat cu suspiciuni de coruptie. Un raport al Curtii de Conturi a Romaniei din noiembrie 2015 a descoperit, printre alte nereguli, ca ANOFM a realizat plati ilegale de 2,2 milioane de euro si abateri contabile de 50 de milioane de euro.

Aceste suspiciuni de coruptie mi-au fost aduse la cunostinta si de investitorii strain ...citeste mai departe despre "Esecul guvernarii PSD pe piata muncii: Cu 120% mai multe locuri de munca vacante in 2017 fata de 2013" pe Ziare.com

#piata muncii Romania, #coruptie ANOFM PSD , #Stiri Locuri de munca