Eticheta in mediul business: reguli de la A la Z -Partea 1-

Luni, 11 Iulie 2011, ora 16:49
2878 citiri
Eticheta in mediul business: reguli de la A la Z -Partea 1-

Orice greseala de eticheta poate afecta puternic un om de afaceri, dar si imaginea unui angajat profesionist, iar dubiile privind reactiile pe care trebuie sa le ai in anumite situatii te pot pune intr-o situatie delicata. Nu este nevoie sa spui "sanatate" atunci cand cineva stranuta intr-o sedinta si nici nu trebui sa porti cele mai inalte tocuri intr-un mediu office, te sfatuiesc consultantii de imagine. 

Cum “scapi” cat mai politicos de un interlocutor vorbaret la o reuniune formala?

Atunci cand vrei sa scapi dintr-o discutie, fa-o ferm dar prietenos. Intinde mana si spune sincer ca trebuie sa vorbesti cu altcineva acum si ca a fost o placere sa porti conversatia aceasta.

Asa poti pleca fara sa jignesti pe cineva si, daca vrei totusi sa pastrezi legatura, poti propune un schimb de carti de vizita.

Trebuie sau nu sa spui “sanatate”?

In ziua de azi oamenii asteapta sa li se spuna “sanatate” atunci cand stranuta, insa obiceiul nu mai arata ingrijorarea fata de sanatatea persoanei respective, ci a devenit o modalitate de a arata ca esti constient de prezenta persoanei respective.

Daca cineva stranuta aproape de tine, poti ura “sanatate” discret, daca doresti, dar daca persoana e in celalalt capat al incaperii si altcineva i-a zis deja ceva, ar fi o idee buna sa nu repeti urarea.

Intr-o intalnire de afaceri nu este o idee buna sa favorizezi intreruperile sau orice metoda de distragere a atentiei, spun specialistii citati de Business Week.

Sunt acceptate bluzele fara maneci la birou?

Raspunsul la aceasta intrebare sta in cultura corporativa a companiei in care lucrezi. Daca exista o cultura mai conservatoare,  in mod sigur bluzele fara maneci nu sunt acceptate.

In cazul companiilor care accepta o tinuta casual, raspunsul nu este chiar atat de strict.

Oricare ar fi situatia, tine minte ca pielea expusa nu transmite mesajul de profesionist si asigura-te ca ai oricand o jacheta la indemna, pentru cazul in care esti convocat pentru o sedinta.

Se accepta tocurile inalte de 10 cm?

In mod normal astfel de tocuri sunt considerate mai degraba potrivite pentru o seara in club decat pentru o zi de munca, mai ales daca incaltamintea are culori stridente.

Poti alege pantofi cu platforma, sau, daca vrei sa iti porti perechea preferata de tocuri, incearca sa le camuflezi cu o pereche de pantaloni lungi, de aceeasi culoare.

Cat de potrivite sunt hainele viu colorate, la birou?

Pentru birou, hainele colorate sau cele stridente nu sunt tocmai potrivite.

Daca simti ca nu vrei sa cazi intr-un spirit “gri” al hainelor office, poti incerca sa adaugi putina culoare prin accesorii.

Ca regula generala, este de evitat sa porti culori strigatoare din cap pana in picioare, intr-un mediu business.

Ce fel de ochelari de soare aleg pentru un aspect corporate?

Un om de afaceri intotdeauna va alege o pereche de ochelari de calitate, cu rame metalice sau negre si cu lentile inchise al culoare si va evita ochelarii sport sau colorati.

O varianta clasica de succes este perechea de ochelari in stil “Top Gun”.

Cum incepi o conversatie la un eveniment in scop de networking?

Intrebarile uzuale de tipul “ce mai faci?” sunt o modalitate buna de a incepe si o conversatie in interes profesional pentru ca deschide calea intrebarilor aditionale despre jobul celui cu care stai de vorba, proiectele actuale, tendintele domeniului sau provocari pe care le inampina.

Nu uita sa intrebi care sunt referintele de care are persoana respectiva nevoie si sa iti oferi ajutorul.

Cel mai probabil si ceilalti iti vor adresa aceleasi intrebari, asa ca ar trebui sa fii pregatit cu raspunsurile potrivite si sa eviti sa intri in contradictoriu.

Odata ce evenimentul s-a sfarsit, asigura-te ca iei legatura cu contactele primite cat mai repede si nu uita sa mentionezi evenimentul in cadrul caruia ai obtinut datele de contact.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#business, #eticheta, #imagine, #office , #Stiri Locuri de munca