Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europa vrea mai multe femei in domeniul cercetarii

Europa vrea mai multe femei in domeniul cercetarii
Comitetul Parlamentului European pe probleme de drepturi ale femeilor si egalitate intre sexe a aprobat un raport asupra reprezentarii reduse a femeilor in lumea oamenilor de stiinta. Raportul cere promovarea participarii femeilor in programele de cercetare, sprijin pentru femei in carierele stiintifice si un echilibru intre sexe in ceea ce priveste luarea deciziilor.Cercetarea este un sector cheie pentru dezvoltarea economica a Uniunii Europene: Europa trebuie sa mai recruteze 700.000 de cercetatori, sub strategia de dezvoltare si angajare a Lisabonei. Daca acest obiectiv va fi atins, potentialul stiintific al Europei va trebui folosit la maximum.Totusi, femeile care lucreaza in cercetare sunt in minoritate in UE, reprezentand 35% din cercetatorii sectorului public si doar 18% dintre cei din sectorul privat. Cu cat privim mai sus pe scara academica, cu atat observam mai putine femei. Desi femeile reprezinta mai mult de 50% dintre studentii europeni si 43% dintre doctoranzi, acestea detin doar 15% dintre posturile universitare superioare, ceea ce le reduce influenta in procesul de luare a deciziilor in domeniul cercetarii.

 

Persistenta stereotipiilor in sistemele educationale din Europa, numarul scazut al femeilor putere de decizie si lipsa transparentei in serviciile de recrutare se numara printre motivele acestei sub-reprezentari, potrivit raportului.Lupta impotriva stereotipiilor si promovarea accesului femeilor la programele UE

 

Parlamentarii europeni contrazic metoda conventionala conform careia excelenta si performanta se masoara in functie de numarul lucrarilor publicate, sustinand ca este discriminatorie si restrictiva.

Acestia cer Comisiei Europene ca programele de cercetare sa ia mai mult in considerare participarea femeilor, organizand trainguri de crestere a vizibilitatii femeilor, al caror target sa fie femeile cu putere decizionala, cele din boardurile de evaluare si consultanta.
Incurajarea femeilor sa urmeze o cariera stiintifica
Pentru a creste participarea femeilor in stiinta si cercetare, parlamentarii europeni cer Comisiei si statelor membre sa ia masuri pentru incurajarea femeilor cu functii in cercetare si dezvoltarea unui sprijin si a unor scheme de indrumare.Comisiei si statelor membre li se mai cere, de asemenea, sa sprijine networking-ul cercetatoarelor la nivel national, regional si european. Aceasta facilitare a relationarii a fost definita ca fiind o unealta puternica pentru atragerea femeilor de stiinta, pentru incurajarea participarii acestora la dezbateri de profil si pentru cresterea posibilitatilor de promovare.

 

Organisme decizionale echilibrate

 

Pentru a atrage mai multe femei in lumea oamenilor de stiinta, parlamentarii europeni au sugerat CE si statelor membre sa opteze pentru transparenta proceselor de recrutare si sa ceara o proportie echilibrata barbati-femei in comisiile de evaluare si selectie, asigurandu-se ca acestea sunt formate din minimum 40% femei si 40% barbati.Totodata, subliniaza comitetul, una dintre zonele prioritare de actiune ale UE in ceea ce priveste egalitatea intre sexe este reprezentativitatea egala in procesul decizional. In acest sens, s-a stabilit ca 25% dintre pozitiile de conducere din sectorul public de cercetare sa fie ocupate de femei. Parlamentarii europeni considera ca acest obiectiv ar trebui atins pana in 2010.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1234 ori