Europenii se vor pensiona la 67 de ani, conform sistemului UE

Luni, 15 Februarie 2010, ora 17:29
1258 citiri
Europenii se vor pensiona la 67 de ani, conform sistemului UE

Reforma pensiilor a revenit pe agenda tarilor din Uniunea Europeana, in contextul actualei crize economice, care a dus la cresterea deficitelor bugetare si a somajului, iar mai multe state membre vor cresterea varstei de pensionare la 67 de ani sau chiar mai mult, potrivit cotidianului Le Figaro. 

Sub presiunea pietelor ingrijorate de riscurile de contagiune ale crizei grecesti, Spania a anuntat la finalul lui ianuarie un plan de austeritate si a ridicat varsta de pensionare de la 65 la 67 de ani.

Masura a suscitat numeroase controverse, 84% dintre spanioli fiind impotriva acesteia, potrivit unui sondaj aparut in cotidianul El Pais.

Sindicatele au anuntat deja o actiune de protest pentru 23 februarie.

Reforma pensiilor face parte, de asemenea, dintre masurile drastice prevazute de Grecia, pentru a-si acoperi golurile din buget.

Guvernul a propus ca pana in 2015 varsta medie de pensionare sa creasca cu doi ani, la 63 de ani.

Olanda a prezentat, in octombrie, un proiect pentru ca varsta de pensionare sa urce de la 65 la 66 de ani pana in 2020 si la 67 de ani pana in 2025.

In Danemarca, pensionarea la 67 de ani este deja o realitate inca din 2007, la fel ca in Norvegia, tara in care cetatenii pot, insa, intra in sistemul de pensionare anticipata de la 62 de ani.

In schimb, Finlanda, care intentiona anul trecut sa ridice varsta de pensionare la 65 de ani, de la 63 de ani in prezent, a trebuit sa dea inapoi la presiunea sindicatelor.

In Suedia, iesirea la pensie la 65 de ani este aplicata din 1976, in timp ce Germania a luat masuri pentru ca varsta de pensionare sa ajunga la 67 de ani in 2029, cu exceptia salariatilor care au platit contributii cel putin 45 de ani.

Ridicarea varstei de pensionare tinde sa se generalizeze in conditiile imbatranirii populatiei, mai ales dupa ce prabusirea burselor a fragilizat sistemele de pensii private.

O alta tendinta a reformarii pensiilor priveste uniformizarea varstei de pensionare pentru barbati si femei.

Este cazul Portugaliei si Italiei, dar doar pentru functionarii publici, si al Marii Britanii, unde varsta se va egaliza la 65 de ani in 2020 si va ajunge la 68 de ani in 2045.

In Romania, potrivit Legii unitare a pensiilor, care urmeaza sa fie dezbatuta de Parlament, varsta de pensionare ar urma sa creasca la 65 de ani pana in 2030 si sa fie egala pentru barbati si femei.

Masura este contestata de sindicate, care ameninta cu proteste. 

#europeni, # pensionare, # sistem, # ue , #Stiri Locuri de munca