Expulzari: romanii sub protectia... europeana

Vineri, 05 Ianuarie 2007, ora 08:57
1288 citiri

In 2006, Ministerul de Interne a expulzat 600. De-acum inainte va fi "mult mai complicat" sa fie atacati acesti membri ai UE.

"Am trecut prin Centrul de retentie de la Vincennes, in aceasta dimineata, si nu erau romani". Miracol de Craciun? Alexandre Lecleve, insarcinat cu apararea strainilor trimisi la Cimade (serviciu ecumenic de intrajutorare), vroia sa vada. Si a vazut: "De la 1 ianuarie, este clar ca s-au oprit sa-i mai tina pe romani in detentie". In aceeasi zi, Romania si Bulgaria au intrat in Uniunea Europeana. Si ceea ce era posibil pana atunci -retinerea celor fara acte din aceste doua tari pentru a-i trimite acasa - a devenit mult mai complicat.
Pe intreaga durata a anului 2006, Nicolas Sarkozy a expulzat multi romani. 600, plus cativa bulgari, au fost expulzati in 19 chartere special inchiriate. "A fost delir, au fost depasite toate celelalte tari, chiar si China. Statul roman a colaborat pana la capat", comenteaza Alexandre Lecleve. La fiecare expulzare, Ministerul de Interne prezenta un comunicat triumfalist.

Triumfalist

In apropierea intrarii Romaniei in UE, charterele s-au inmultit: 4 in luna noiembrie. Pe 30, in aceeasi luna, 30 de romani, escortati de 32 de functionari ai Politiei de frontiera si insotiti de un doctor si un traducator, au fost expulzati. De-acum inainte, romanii si bulgarii sunt mai protejati. Din 2000, cetatenii acestor doua tari puteau intra in Franta fara viza. Astazi, le este suficienta doar cartea de identitate. In virtutea dreptului comunitar, pot ramane in Franta 3 luni. Nu si sa lucreze: pentru a putea lucra in cele 60 de meserii la care au dreptul, romanii si bulgarii au nevoie de un permis de sedere. In timpul celor 3 luni permise, nu pot fi expulzati, cu exceptia tulburarii ordinii publice. Atunci ei risca expulzarea. Dificultatea este, pentru administratie, sa probeze ca acestia se gasesc in Franta de mai mult de 3 luni.

Polonezii, ca si ceilalti cetateni ai tarilor membre intrate in UE in 2004, sunt supusi aceleiasi reguli, dar potrivit Cimade, niciunul nu va putea fi expulzat astfel. "Efectiv, exista un vid", noteaza Alexandre Lecleve. "Exista o dificultate, recunoaste un responsabil al Ministerului de Interne. Pentru a demonstra ca au intrat in Franta acum 3 luni, prefectul ar trebui sa foloseasca toate indiciile (in primul rand, facturile de hotel)".
Pe viitor, protectia de care beneficiaza cetatenii romani si bulgari va crea probleme Ministerului de Interne. Sarkozy a facut din lupta impotriva imigratiei clandestine calul sau de bataie. In 2006, si-a mediatizat excesiv obiectivul: trimiterea acasa a 25.000 de cetateni fara acte. Romanii au reprezentat 20% dintre ei, vor trebui inlocuiti. "Va fi mai complicat, dar este posibil", continua colaboratorul ministrului. Potrivit lui, generalizarea vizelor biometrice in 2007 va permite urmarirea imigrantilor. Si lansarea procedurilor de cautare daca nu parasesc Franta la data prevazuta. Cresterea capacitatii de primire din centrele de retentie ar trebui sa faciliteze expulzarile: "In 2006, jumatate din masurile de detentie n-au putut fi puse in practica din cauza lipsei locurilor din aceste centre", afirma consilierul lui Sarkozy.

Bunavointa

Trimiterea acasa depinde de bunavointa tarii de origine. Unele refuza sa-si reprimeasca cetatenii si expulzarile esueaza din acest motiv. Ministrul de interne se declara optimist. "Numarul de permise de trecere consulare [necesar pentru a putea expulza un strain care si-a pierdut, voit sau nu, pasaportul n.a.] a crescut foarte mult. Era cu 20% mai mic acum doi ani. Astazi avem 46% de raspunsuri pozitive".

Sursa: Rador