Fa networking-ul sa lucreze pentru tine

Marti, 03 Martie 2009, ora 20:45
1868 citiri
Fa networking-ul sa lucreze pentru tine

Multi oameni nu folosesc poate cea mai puternica tehnica de cautare a unui job, networking-ul. Poate ca termenul de “networking” genereaza imagini in care un individ se apropie de necunoscuti si ii intreaba de un job disponibil. Nu lasa networking-ul sa te intimideze.

Networking-ul inseamna sa cunosti oameni cu care imparti aceleasti interese profesionale si, de asemenea, sa le permiti acestora sa te cunoasta pe tine. Poti incepe cu cei mai apropiati tie si sa extinzi cercul putin cate putin. Este usor sa faci networking-ul sa lucreze pentru tine. Odata cu succesul site-urilor precum LinkedIn, networking-ul a trecut la un nivel superior.

Cu cine are trebuie sa socializezi?

Poti crea legaturi (networking) cu orice persoana cu care vii in contact. Vei descoperi ca nu toti oamenii pe care ii vei cunoaste vor avea capacitatea de a te ajuta in cariera. Totusi, multi vor cunoaste pe cineva, care te va conduce la altcineva, care te va ajuta din punct de vedere profesional. Asadar, nu porni la drum cu prejudecati si nu trebuie sa ai nici o clipa impresia ca pierzi timpul.

Iata doar cativa candidati pentru networking: familia ta, prietenii, fostii sau actualii colegi, oamenii pe care ii cunosti la conferinte, fostii colegi de scoala, vecinii, coafezele, doctorii etc. Poti observa usor ca posibilitatile sunt nenumarate. Prin intemediul LinkedIn, poti invita, in cercul tau, oameni cu care a in comun anumite experiente profesionale. De exemplu, ati lucrat la aceeasi companie, aveti aceeasi profesie sau lucrati in acelasi domeniu. In ultimele doua cazuri, poti ajunge sa cunosti oameni cu care imparti aceleasi obiective sau experiente.

Si daca nu vrei ca prietenii sau asociatii tai sa se simta incomfortabil?

Daca procedezi cum trebuie, nici tu si nici prietenii tai nu va veti simti incomfortabil.

Inainte sa incepi, trebuie sa ai o viziune clara a scopului tau profesional. Folosind acel obiectiv, creeaza un discurs de 30 de secunde, pe care il poti tine chiar si in lift. Acest mini-discurs trebuie sa comprime ceea ce faci, ceea ce vrei sa faci si de ce ai face-o bine.

Foloseste un limbaj pe care sa-l inteleaga toata lumea, punand accent pe beneficiile pe care le poti aduce. Ar trebui sa-l lasi pe cel de langa tine dornic sa afle mai multe despre tine. In acel moment, ii poti oferi mai multe detalii.

De exemplu, “De 13 ani incoace, ajut oameni si familii sa obtina casa perfecta. Mi-a facut mare placere sa cunosc piata si detaliile contractelor imobiliare. Totusi, mi-as dori sa fac tranzitia catre imobiliare comerciale.”

Networking-ul este simplu. In plus, data viitoare cand vei revedea persoana careia i-ai vorbit, aproape sigur te va intreba ce mai faci sau cum iti mai merge afacerea. Poti anticipa si acest moment, pregatindu-ti un raspuns bine cugetat.

Unele persoane vor interveni si-ti vor oferi numele unor oameni pe care ar trebui sa-i suni sau iti vor da pur si simplu un sfat. Totusi, acest lucru nu se va intampla mereu. Ca in orice conversatie, este important sa pui intrebari celeilalte persoane si sa asculti ce are de spus. La momentul potrivit, ii poti cere parerea cu privire la cariera ta. Iata cateva exemple de follow-up, pentru diferite situatii.

Prieteni apropiati si familie: “Stii pe cineva care are experienta in acest domeniu si care ar putea sa-mi dea un sfat? Vreau sa cer un job; caut doar o parere.”

Contacte bine cunoscute: “Opinia ta este realmente valoroasa pentru mine. Stii multe despre… . Ai timp sa-mi dai un sfat despre cum ar trebui sa… ?”

Contacte abia cunoscute: La momentul potrivit al discutiei… “Aveti vreo sugestie despre cum as putea sa…?”

Sfaturi rapide inainte sa incepi networking-ul

1.    Networking-ul este o strada cu doua sensuri. Fii dispus sa-ti impartasesti cunostintele, experienta si contactele cu cei cu care discuti.

2.    Asculta atent ce au de spus oamenii atunci cand vorbesti cu acestia.

3.    Daca spui cuiva ca nu-i vei cere un job, sa nu-i ceri. In plus, este mult mai bine ca persoana respectiva sa ajunga sa te cunoasca si sa te recomande sau sa te recruteze.

4.    Arata respect fata de oamenii pe care ii intalnesti. Acestia impart cu tine timp si cunostinte pretioase. Nu insista si nu intrece limitele bunului-simt.

5.    Tine cont de rezultatele networking-ului si de potentialele joburi. Exista multe site-uri care faciliteaza aceste lucruri.

6.    Aminteste-ti sa le multumesti celor care te ajuta si anunta-i cand faci rost de un nou job.

In final, actioneaza! Gandeste-te cati oameni importanti si puternici poti ajunge sa cunosti!

#angajare, #contact, #job, #manager, #networking, #socializare , #Stiri Locuri de munca