Femeile de afaceri nu se simt pregatite pentru succes

Luni, 14 Iulie 2008, ora 00:33
2789 citiri
Femeile de afaceri nu se simt pregatite pentru succes

Doar 43% dintre femei se simt bine pregatite pentru a concura in economia viitorului, potrivit unui studiu efectuat de Accenture.

Studiul, One Step Ahead of 2011: A New Horizon for Working Women, a avut parte de peste 4000 de participanti (barbati si femei) din lumea afacerilor, din 17 tari din Europa, Asia, America de Nord si America de Sud.


Potrivit rezultatelor, femeile din cadrul catorva piete emergente considera ca sunt bine pregatite pentru a reusi, comparativ cu femeile din majoritatea pietelor dezvoltate. Mai exact, multe dintre femeile de afaceri din India, Africa de Sud, China si Brazilia - 68%. 63%, 61% si 52% - spun ca se simt pregatite pentru a avea succes in lumea de afaceri a anului 2011, scrie accenture.com.

"Pe masura ce privim spre anul 2011, atat barbatii, cat si femeile vor trebui sa fie pregatiti pentru a infrunta provocarile si oportunitatile unei lumi multipolare, in care economia pietelor emergente intra in competitie cu dominanta Statelor Unite, Europei si Japoniei," spune Armelle Carminati, manager HR la Accenture. "In acest peisaj din ce in ce mai competitiv, companiile sunt nevoite sa isi adapteze modelele de business, dar sa isi si echipeze angajatii cu mai multe aptitudini - multe dintre acestea nefiind inca cerute de top management."

Importanta aptitudinilor


Studiul a cerut respondentilor sa ia in considerare 6 categorii de aptitudini - agilitate, responsabilitate sociala, aptitudini globale, tehnologie, includere si diversitate si relatiile de afaceri - sa le noteze in ordinea importantei pentru succesul in 2011 si sa includa si masura in care se pricep la fiecare dintre puncte. Atat barbatii, cat si femeile au pus tehnologia pe primul loc (75% dintre femei si 73% dintre barbati).


In plus, mai mult de 8 din 10 femei (83%) au spus ca sunt dispuse sa invete si sa foloseasca noi tehnologii, cum ar fi blogurile sau retelele sociale, ca mijloc de a-si atinge obiectivele in viitor. Mai mult de trei sferturi dintre femei (76%) au acordat un grad inalt de importanta manipularii acestor tehnologii, iar doua treimi (66%) dintre acestea au spus ca se asteapta ca relatiile gestionate prin intermediul tehnologiei sa se schimbe in 2011, comparativ cu momentul actual.


"Managementul talentelor - atragerea, dezvoltarea si retinerea oamenilor potriviti pentru business-ul lumii de astazi - a devenit o problema globala, iar leaderii au situat-o pe locul intai ca importanta", spune Adrian Lajtha, ofiter pe probleme de leadership la Accenture. "Este important pentru companii sa-si aminteasca faptul ca trebuie sa se concentreze pe traininguri si pe dezvoltare profesionala pentru a imbunatati aptitudinile angajatilor. Companiile cu performante inalte inteleg importanta valorificarii potentialului angajatilor lor."


Factorii avansarii in cariera


Cercetarea a explorat si factorii legati de promovare si a identificat cateva diferente intre barbati si femei. Mai multe femei au atribuit avansarea in cariera ambitiei (59% femei vs. 54% barbati), pasiunii (42% femei vs. 39% barbati) su suportului din partea familiei (30% femei vs. 26% barbati). Pe de alta parte, barbatii considera ca intretinerea relatiilor profesionale (33% barbati vs. 29% femei) si abilitatile tehnice (59% barbati vs. 47% femei) i-au ajutat in avansarea in cariera.


Totusi, numai 47% dintre barbati au spus ca se simt bine pregatiti pentru a concura in 2011, procent usor crscut in comparatie cu cele 43% femei care au avut raspunsuri similare. In plus, mai mult de jumatate dintre respondentii de sex masculin, dar si feminin (58% si 61%) au spus ca femeile si barbatii sunt la fel de eficienti in construirea relatiilor profesionale care ii ajuta sa avanseze in cariera. Cu toate acestea, inca mai exista diferente intre sexe: peste 28% dintre toti respondentii au considerat ca barbatii sunt mai eficienti decat femeile in contruirea acestor relatii, comparativ cu doar 13% dintre respondenti care au spus ca femeile sunt mai eficiente decat barbatii la acest capitol.


Studiul a mai gasit ca:

•    Respondentii mai tineri s-au simtit mai pregatiti pentru succes in 2011, comparativ cu cei mai in varsta. Aproape jumatate (49%) dintre cei cu varste cuprinse intre 26 si 35 de ani si 45% dintre cei cu varste intre 36 si 45 de ani au spus ca vor fi pregatiti pentru a reusi in cariera in trei ani, comparativ cu cei 41% cu varste peste 46 de ani.

•    Femeile au considerat ca sexul, nevoia de a se dedica familiei si lipsa disponibilitatii de a-si schimba domiciliul in functie de cerintele jobului sunt factorii care le limiteaza cel mai mult posibilitatile de avansare (23%, 22% si 18% dintre femeile chestionate).

•    Barbatii au fost de parere ca lipsa disponibilitatii de a-si sacrifica echilibrul viata profesionala-viata personala, incapacitatea de a vana un post superior si lipsa unui mentor potrivit sunt principalii factori care le limiteaza posibilitatile de avansare (20%, 20% si 19% dintre barbati).