Firmele trimit angajatii in somaj, dar continua sa ii cheme la lucru

Marti, 02 Martie 2010, ora 10:10
1791 citiri
Firmele trimit angajatii in somaj, dar continua sa ii cheme la lucru

Somajul clasic si somajul tehnic, doua masuri menite sa-i protejeze pe angajati de disponibilizarile operate de companii, au devenit subterfugii prin care angajatorii reduc costurile si totodata folosesc forta de munca mult mai ieftina pentru continuarea activitatii.

Angajatorii au putut sa beneficieze de somaj tehnic incepand cu prima zi a lunii februarie, cand Guvernul a decis ca firmele sa fie scutite de plata CAS pentru o perioada de trei luni daca isi trimit angajatii in somaj tehnic si daca le platesc 75% din salariu.

Firmele reduc de doua ori costurile in acest fel.

Pe de o parte, platesc doar 75% din salariul angajatilor, fiind scutiti si de plata CAS..

Spre exemplu, in cazul unui salariu brut de 1.000 de lei, angajatul primeste in mod normal un salariu net de 740 de lei, iar in cazul in care va fi trimis in somaj tehnic, va mai incasa doar 555 de lei.

In acelasi timp, compania nu va mai achita contributiile la asigurari sociale, care la un salariu brut de 1.000 de lei se ridica la 208 lei. In trei luni, compania poate economisi pana la 1.200 de lei cu fiecare angajat.

Aproape 80% din companiile private nu au folosit anul trecut somajul tehnic, insa numarul celor care ar putea sa beneficieze de aceasta masura ar putea creste anul acesta, arata o cercetare recenta a companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

Studiul HR Barometer a fost realizat in luna decembrie a anului trecut pe un esantion de 98 de companii locale.

Somajul tehnic a fost o masura folosita mai ales in randul companiilor din industrie, intrucat 55% din firmele din acest sector participante la studiu si-au intrerupt activitatea pentru o luna (20%), pentru doua luni (20%) sau chiar trei luni (15%).

Firmele din IT, servicii financiare sau FMGC aproape ca nu au folosit deloc aceasta masura, mai arata studiul PwC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#firme, # angajati, # somaj , #Stiri Locuri de munca