FSLI: Salarizarea in invatamant trebuie clarificata urgent

Marti, 09 Februarie 2010, ora 11:12
1604 citiri
FSLI: Salarizarea in invatamant trebuie clarificata urgent

Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop, a declarat, marti, ca este necesara clarificarea de urgenta a salarizarii in sistemul de invatamant, in acest sens federatia trimitand Ministerului Educatiei o solicitare pentru a emite un ordin.

Sindicatele din invatamant discuta, marti, in Comisia de Dialog Social de la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) despre disponibilizarile din invatamant si sporul de doctorat, precum si despre incadrarea profesorilor, invatatorilor si educatorilor absolventi ai Ciclului Bologna, precizeaza Mediafax.

De asemenea, va fi luata in discutie din nou aplicarea Ordonantei 114, sindicatele nefiind de acord cu varianta Ministerului Educatiei de a stabili mai intai numarul de posturi care trebuie sa fie eliminate.


Secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu, a spus, inaintea discutiilor de la Ministerul Educatiei, ca nu au fost nominalizate pana acum nici functiile si nici persoanele care vor fi disponibilizate.


"Speram ca in fiecare judet aceste disponibilizari sa se faca cu responsabilitate. Disponibilizarile nu trebuie facute doar pentru a face economii, trebuie sa tinem cont si de sistemul educational", a declarat Ciosu.


De asemenea, reprezentantul FEN a adaugat ca profesorii, invatatorii si educatorii absolventi ai Ciclului Bologna ar fi trebuit sa fie incadrati pe o salarizare corespunzatoare de la 1 ianuarie, astfel ca este absolut necesar un ordin in acest sens.


Presedintele Federatiei "Alma Mater", Anton Hadar, a spus ca participa la intalnire din solidaritate cu colegii din preuniversitar in cazul disponibilizarilor, cadrele didactice din universitati nefiind afectate de OUG 114.


Hadar solicita Ministerului Educatiei sa sprijine sindicalistii in privinta sporului de doctorat, apreciind ca, prin taierea acestuia, ciclul trei Bolonia este redus ca importanta.


"Avem promisiuni din partea Ministerului Muncii ca acest spor de doctorat va fi inserat sub forma de coeficient in lege, dar nu mai credem nimic", a declarat Hadar.


In cazul noii Legi a educatiei, liderul "Alma Matter" crede ca Ministerul Educatiei lucreaza la un alt document, diferit de actul normativ discutat vara trecuta cu partenerii sociali.


"Nu stiu daca se va folosi pachetul Andronescu sau pachetul Miclea. Am insa informatii ca vor fi luate parti substabtiale din propunerile lui Mircea Miclea", a mai spus Hadar.


Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni, la Sibiu, unde s-a intalnit cu toti inspectorii scolari generali din tara, ca intentioneaza ca in maxim doua saptamani sa finalizeze proiectul Legii Educatiei si acesta sa fie prezentat pentru o prima lectura in Guvern.


Funeriu a mai spus ca, dupa prezentarea primei lecturi a textului de lege in Guvern, va urma o luna de dezbatere publica si apoi se va trece la aprobarea legii de catre Parlament.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#absolventi, #bologna, #ciclu, #disponibilizari, #educational, #invatamant, #sistem , #Stiri Locuri de munca