Funeriu: Legea educatiei intra in vigoare azi, ca atare si incompatibilitatile

Joi, 10 Februarie 2011, ora 00:06
2353 citiri
Funeriu: Legea educatiei intra in vigoare azi, ca atare si incompatibilitatile

Legea educatiei intra in vigoare miercuri, ca atare si incompatibilitatile de orice fel, inclusiv cea cu functia de rector sau de director de scoala, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, informeaza Medifax.

"Legea intra in vigoare astazi (miercuri, n.r.). Incompatibilitatile senatorilor si deputatilor de orice fel, inclusiv cea cu functia de rector, se constata de catre ANI sau comisia din care face parte respectivul parlamentar", a spus ministrul Educatiei.

Daniel Funeriu a mai spus ca incepand de miercuri trebuie sa "ne obisnuim cu ideea ca invatamantulin superior incepe sa se curete de interese ilegitime, nepotisme plagiat, promovari facute pe pile".

In cazul rectorilor, potrivit articolul 364 al Legii educatiei, noile prevederi intra in vigoare la terminarea mandatului lor, in schimb incompatibilitatile se aplica de miercuri. In aceste conditii, rectorii trebuie sa opteze, in cazul unor incompatibilitati, pentru o singura functie, a precizat Funeriu.

Potrivit legii, directorul si directorul adjunct din unitatile de invatamant preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitarii mandatului, functia de presedinte sau vicepresedinte in cadrul unui partid politic, la nivel local, judetean sau national.

De asemenea, persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.

"Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului", potrivit Legii educatiei.

 

Nicolae Robu, rectorul Universitatii Politehnice din Timisoara, Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Stefan Dragulescu, rectorul UMF Timisoara si Florian Popa, rectorul UMF "Carol Davila" Bucuresti, care sunt si parlamentari, trebuie sa opteze in maxim o luna, respectiv pana in martie, pentru una dintre functii.


Totodata, sotii, afinii si rude pana la gradul III inclusiv nu mai pot ocupa concomitent functii de conducere, de control sau de autoritate in aceeasi universitate.

Durata mandatului de rector este de patru ani. Mandatul poate fi innoit cel mult o data, in urma unui nou concurs, conform prevederilor cartei universitatii. O persoana nu poate fi rector al aceleiasi institutii de invatamant superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada in care s-au derulat mandatele si de intreruperile acestora.

Dupa implinirea varstei de pensionare, ocuparea oricarei functii de conducere in universitatile de stat, particulare si confesionale este interzisa, cu exceptia mandatelor in exercitiu la data intrarii in vigoare a legii.

Persoanele care exercita o functie de conducere sau de demnitate publica au dreptul de a li se rezerva postul din sistemul educational, dar nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#invatamant superioe, #legea educatiei, #rector, #functie intr-un partid politic , #Stiri Locuri de munca