GfK: Doar unul din trei romani are incredere in bancheri

Miercuri, 13 August 2008, ora 09:03
1677 citiri
GfK: Doar unul din trei romani are incredere in bancheri

Bancherii se afla in coada clasamentului profesiilor in care romanii au cea mai mare incredere, cu 36% din opinii favorabile, doar politicienii avand o imagine mai proasta in Romania, cu un indice de incredere de 14%, potrivit unui sondaj publicat marti de GfK Romania. Potrivit sondajului mentionat, romanii ii apreciaza cel mai mult pe pompieri, nivelul increderii in acestia fiind de 94%, pe locul doi clasandu-se militarii, cu 90%. Pe pozitia a treia s-a clasat lucratorii din serviciile postale, cu 89%.


Preotii si profesorii sunt urmatoarele categorii profesionale considerate demne de incredere de populatia Romaniei.


Doctorii s-au clasat pe pozitia a saptea, in functie de gradul increderii acordate de cei 1.000 de respondenti, esantion considerat reprezentativ la nivel national.


Aproape doua treimi (62%) dintre romani au incredere in jurnalisti, in politisti au incredere 53% din cei chestionati, iar in liderii de sindicat - 50%.


Managerii se bucura de incredere din partea a 46% din subiecti, comerciantii, de 44%, iar judecatorii si avocatii - de 42% fiecare.


Raportul GfK Custom Research a avut in vedere increderea in urmatoarele profesii: doctori, bancheri, functionari din sectorul public, preoti, pompieri, brokeri, ziaristi, profesori, manageri de corporatii, cercetatori de piata, militari, politicieni, politisti, postasi, avocati, judecatori, lucratorii din organizatii de mediu, cei din organizatiile de caritate si publicitarii.


Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 19.760 de persoane din 19 tari europene si Statele Unite.