Grecia, Portugalia, Spania si Ungaria au ridicat restrictiile de munca pentru romani

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 15:26
2538 citiri
Grecia, Portugalia, Spania si Ungaria au ridicat restrictiile de munca pentru romani

Comisia Europeana (CE) a confirmat, joi, ca alte patru state membre ale blocului comunitar au ridicat de la 1 ianuarie 2009 restrictiile la libera circulatie a fortei de munca pentru romani si bulgari, restrictiile ramanand valabile in prezent in 11 tari din Uniunea Europeana (UE). Cetatenii romani pot lucra astfel in Grecia, Portugalia, Spania si Ungaria fara sa detina permis de lucru, in conditii egale cu cetatenii acestor state sau cu cetatenii celorlalte state membre ale UE.


Pana in prezent, bulgarii si romanii se confruntau cu astfel de restrictii in majoritatea statelor, cu exceptia Ciprului, Cehiei, Estoniei, Finlandei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei, Sloveniei si Suediei.


In tarile care au mentinut restrictiile - Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria si Marea Britanie - muncitorii din Romania si Bulgaria au nevoie de permise de munca pentru a fi angajati, ce pot fi obtinute in urma unor proceduri administrative greoaie. Unele dintre ele au fost insa simplificate pentru anumite profesii in unele state membre.


Danemarca, stat care a impus recent unele restrictii pentru muncitorii romani si bulgari, a anuntat ca va renunta la ele de la 1 mai 2009.


"Ma bucur ca mai multe state membre au decis sa ridice restrictiile pe care le aveau pentru lucratorii romani si bulgari. Voi continua sa incurajez statele membre care au mentinut restrictiile sa renunte la ele, pentru a sprijini cresterea economiilor", a declarat comisarul european pentru munca, afaceri sociale si egalitatea sanselor, Vladimir Spidla.


In principiu, renuntarea la restrictii pe piata muncii va trebui aplicata dupa 31 decembrie 2011, insa in caz ca statele membre prevad dificultati serioase care le-ar bloca piata muncii din cauza muncitorilor romani si bulgari pot mentine restrictiile, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2013.