Guvernul: Aproape 9.000 de persoane vor fi disponibilizate in urma restructurarii agentiilor

Joi, 13 August 2009, ora 16:51
1644 citiri
Guvernul: Aproape 9.000 de persoane vor fi disponibilizate in urma restructurarii agentiilor

Procesul de restructurare a agentiilor guvernamentale a dus la desfiintarea a peste 10 mii de posturi in sistemul bugetar, din care aproape 9.000 sunt ocupate, iar suma care va fi economisita la bugetul de stat se ridica la 52 de milioane de euro anual, sustine Guvernul, citat de NewsIn.

Restructurare discutata in sedinta de miercuri a Executivului se refera la 226 de agentii, autoritati, administratii, oficii si alte structuri asemanatoare, informeaza un comunicat remis joi de Guvern.

Dintre acestea, 141 au fost desfiintate, comasate sau restructurate prin preluarea in cadrul ministerelor si au ramas 113 - care le includ si pe cele 33 care nu pot fi desfiintate fie pentru ca sunt impuse prin relatiile cu institutiile europene, fie pentru ca sunt indispensabile functionarii statului.

Prin masurile decise miercuri de Executiv au fost reduse 10.554 de posturi bugetate, atat din structurile subordonate ministerelor si premierului, cat si din aparatele de lucru ale ministerelor. Dintre acestea, 1.583 sunt posturi vacante bugetate, iar restul de 8.971 sunt posturi ocupate.

Economiile la bugetul de stat insumeaza astfel 219,35 milioane lei (aproximativ 52 milioane de euro ) pentru un an financiar. Prin comasare vor fi reduse totodata cheltuielile de functionare si cele cu bunuri si servicii. Cumulat cu varsarea la bugetul de stat a veniturilor proprii ale institutiilor care se autofinanteaza - o alta decizie a Guvernului - statul va economisi in plus alte 100 de milioane de euro.

Masurile luate in sedinta de Guvern de miercuri nu vizeaza societatile comerciale, societatile nationale, companiile nationale si regiile autonome la care statul este actionar unic sau majoritar si care vor fi tratate separat, din cauza regimului juridic si financiar diferit, se arata in comunicat. Ministerul Economiei analizeaza situatia a 30 de societati comerciale care sunt in planul de restructurare al ministerului.

La Ministerul Economiei au fost restructurate 4.812 posturi in perioada 1 ianuarie - 1 august 2009 si urmeaza sa fie reduse alte 5.416 posturi din cele 30 de societati aflate in procedura de lichidare. "Aceste 10.228 de persoane disponibilizate pe parcursul anului 2009 nu au fost incluse in calculul personalului restructurat la nivelul agentiilor.

De asemenea, nu au fost luate in discutie institutiile de cultura si cele care ofera servicii educationale si de sanatate populatiei", informeaza comunicatul.

Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului, in data de 2 septembrie, pentru Legea prin care va fi pusa in practica restructurarea structurilor guvernamentale. 

#agentii, # buget, # restructurari , #Stiri Locuri de munca