Indemnizatia pentru mame urmeaza sa fie acordata pe o durata de 12 luni

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 15:04
1761 citiri
Indemnizatia pentru mame urmeaza sa fie acordata pe o durata de 12 luni

Biroul Permanent National al PDL l-a mandatat pe ministrul Muncii Ioan Botis sa implementeze reducerea duratei de acordare a indemnizatiei pentru mame de la 24 la 12 luni, urmand ca dupa un an mamele care se reintorc sa munceasca sa primeasca inca 500 de lei lunar pe o durata de 12 luni, informeaza NewsIn.

Botis a primit acordul democrat-liberalilor pentru masura pe care a propus-o urmand ca decizia finala sa fie luata in interiorul coalitiei.

Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a precizat ca limitarea acestei perioade permite mentinerea cuantumului actual al indemnizatiei si va stimula mamele sa se intoarca in campul muncii prin faptul ca vor mai primi inca un an 500 de lei lunar dupa ce isi vor relua serviciul.

"Ministrul are sprijinul nostru pentru varianta pe care a propus-o, nu cred ca a fost vreun vot impotriva. Ma refer la pastrarea sumelor intre care se da ajutorul pentru primele 12 luni, minim 600 de lei, dar nu mai mult de 3.400, in cuantum de 85% din salariul pe ultimele 12 luni", a declarat vicepresedintele Cristian Boureanu.

Dupa expirarea celor 12 luni, plata indemnizatiei va fi sistata, dar femeile care-si reiau serviciul vor primi inca 500 de lei lunar pe o durata de un an astfel incit sa poata suporta mai usor costurile legate de intretinerea unei bone.

"Am considerat ca, in momentul de fata, femeile care au curajul sa-si asume responsabilitatea nasterii unui copil in vremuri grele, dar care au totusi servicii bune si doresc sa se intoarca la munca sa fie incurajate. Am cazut de acord sa mergem pe o suma de 500 de lei pe care sa o acordam mamelor care se intorc in campul muncii dup 12 luni", a spus democrat-liberalu.l

Ajutorul de 500 de lei este unul fix, fara sa fie raportat la salariile mamelor si se ridica la nivelul a circa 30% din salariul mediu brut, de 1800 de lei.

"Cine se intoarce la un salariu mult mai mare nu va sta in acest ajutor. E o suma care, coroborata cu alte legi in domeniu, stiti ca se discuta foarte mult de legea tichetelor de cresa, de after-school, speram sa incurajeze femeile care doresc sa nasca si ulterior sa se intoarca la locul de munca. Pana la urma, exista 13 tari UE care nu au niciun fel de ajutor in aceasta directie: Portugalia, Suedia, Danemarca, Marea Britanie etc.", a explicat pedelistul.

Daca femeile nu mai au posibilitatea sa primeasca indemnizatia de maternitate pe mai mult de un an, exista in schimb varianta de a reveni mai repde in campul muncii, dupa minim sapte luni, interval dupa care vor primi ajutorul fix de 500 de lei.

"Acordarea indemnizatiei pe 18 luni ar insemna o reducere a sumelor alocate. Preferam sa incurajam pe cei care lucreaza pe locuri de munca bine platite care reprezinta motorul economiei sa stea 12 luni pe o suma mare, urmand sa revina in campul muncii cu 500 de lei pe inca un an", a conchis Cristian Boureanu.

#indemnizatie, #mame, #munca, #perioada , #Stiri Locuri de munca