Internship-ul, primul pas spre cariera ta

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 14:25
3215 citiri
Internship-ul, primul pas spre cariera ta

Internship-urile au devenit o activitate absolut necesara pentru student, in ziua de astazi. Fara experienta asigurata de ele, orice absolvent intampina mari dificultati in momentul in care incepe sa isi caute un job. Cu toate acestea, nu este suficient doar sa participi la un internship, ci este esential pentru viitorul tau profesional sa impresionezi intr-un mod pozitiv angajatorul in aceasta perioada, sunt de parere specialistii in HR citati de Money.USnews.com.

Din perspectiva angajatorului, Vlad Dutescu, Managing Partner Sandler Training este de parere ca valoarea pe care un internship o are in CV-ul studentului "e foarte mare pentru ca arata doua lucruri. Un internship in mod normal, arata interesul studentului de a invata concret si de a se perfectiona in practica, nu numai in teorie. In al doilea rand, iti da o oarecare certitudine ca studentul respectiv a facut ceea ce scrie acolo si a invatat sa faca ceea ce a presupus internship-ul respectiv".

Iata cateva modalitati prin care poti transforma aceasta perioada intr-o oportunitate pentru cariera ta.

Invata sa stii la ce sa te astepti


Ideea de baza a oricarui internship este sa iti faci o idee despre activitatea zilnica in domeniul in care te specializezi.

De cele mai multe ori s-ar putea sa nu indeplinesti sarcini substantiale, mai degraba vei reusi sa usurezi munca angajatilor in respectiva companie.

Cel mai probabil te vei ocupa de xeroxare, de aranjarea dosarelor , de pregatirea sedintelor, insa vei primi in schimb experienta de notat in CV-ul tau, mai tarziu.

Vlad Dutescu a declarat pentru Bloombiz.ro ca studentii "in mod normal trebuie sa se astepte sa faca lucruri de baza, sa observe ceea ce se intampla si sa asigure suport in diferite task-uri. E faza primara de a invata ce trebuie sa faca."

Castiga increderea inca de la inceput

Daca excelezi in sarcinile plictisitoare si le indeplinesti cu zambetul pe buze, ai mai multe sanse sa primesti activitati interesante de realizat.

Demonstrand ca esti atent la detalii, ca ai rabdare sa faci treburile plictisitoare si tii cont de calitatea rezultatelor, vei castiga increderea oamenilor alaturi de care muncesti in aceasta perioada.

Daca nu reusesti sa faci asta si iti indeplinesti prost chiar si atributiile minimale, nimeni nu va avea incredere in tine pentru sarcini mult mai solicitante.

Observa care este cultura corporatiei

Fii atent la modul in care angajatii se comporta si incearca sa imiti comportamentul.

Tine cont de puncualitatea lor, de modul in care vorbesc cu clientii si alte detalii minore care te-ar putea ajuta sa pari un adevarat profesionist.

Chiar daca ti se par neimportante, astfel de detalii te-ar putea ajuta sa iesi in evidenta in comparatie cu alti studenti din internship.

Concentreaza-te

Nu pierde timp pe site-urile de socializare, decat daca asta face parte din sarcinile tale si nici nu pierde vremea toata ziua la telefon cu prietenii tai.

Chiar daca tu esti un sustinator al ideii ca astfel de lucruri nu iti distrag atentia, managerii cu care te intalnesti au suficienta experienta pentru a te contrazice.

Ia munca in serios


Ce faci acum nu se poate compara cu un simplu examen in facultate, ci este o activitate serioasa care influenteaza rezultatele companiei, de aceea specialistii te sfatuiesc sa o tratezi ca atare.

Cere feedback

Din cand in cand, poti sa il intrebi pe superiorul tau care este parerea lui despre prestatia ta, care sunt aspectele care necesita imbunatatiri.

In acest mod il ajuti sa iti ofere informatia necesara pentru evolutia ta.

Invata de la colegi

Lanseaza discutii despre carierele lor, modul in care au ajuns in acest domeniu, care sunt aspectele cele mai interesante, care sunt cele mai mari provocari si cere cateva sfaturi.

Majoritatea oamenilor are o placere deosebita de a vorbi despre propria persoana si se simte flatata la astfel de abordari, iar asta iti sporeste sansele de a obtine sustinerea lor.

Imbraca-te adecvat


Codul vestimentar se aplica tuturor, inca de la intrarea in cladirea companiei.
Daca te imbraci ca intr-o zi normala de cursuri, vei transmite un mesaj clar ca nu iei in serios ceea ce faci.

Cere sfaturi

Vorbeste cu oamenii din companie despre planurile tale profesionale si arata-te entuziasmat sa primesti orice sfat, fie acum fie in viitor.

Multi sunt bucurosi sa te ajute, insa nu isi dau seama ca ai nevoie de ajutorul tau daca nu formulezi o cerinta clara in aceasta privinta.

Spune "Multumesc"


Vorbeste cu managerul tau direct despre beneficiile tale din aceasta experienta si multumeste-i pentru oportunitatea oferita de a munci in acel loc.

Oricine se bucura atunci cand este apreciat, de aceea specialistii te sfatuiesc sa nu eziti sa o faci si de data asta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cariera, #cv, #internship, #job, #student , #Stiri Locuri de munca