Interviu de angajare: evita sa fii descalificat, din cauza supracalificarii

Luni, 07 Februarie 2011, ora 18:36
2897 citiri
Interviu de angajare: evita sa fii descalificat, din cauza supracalificarii

Raportul dintre cerere si oferta pe piata muncii te impiedica sa iei uneori niste decizii asa cum ti le-ai fi imaginat, in ceea ce priveste jobul pentru care aplici. In conditiile in care esti in cautare de job de ceva vreme, s-ar putea sa fii nevoit sa aplici chiar si pentru posturi fata de care te simti supracalificat. Angajatorii se tem insa de oamenii cu un CV prea solid, de aceea va trebui sa depui un efort daca vrei sa fii luat in considerare, informeaza Monster.com.

Nu trimite pur si simplu un CV

Metoda deja clasica de a trimite un CV tinde sa cada in derizoriu, pentru ca departamentele de HR triaza foarte usor hartiile primite, iar calificarile in plus te descalifica din start.

Stabileste o intalnire cu angajatorul in care sa iti promovezi aptitudinile care te vor ajuta sa excelezi pe respectivul post, insa ai grija sa ca CV-ul tau sa nu ajunga la el inainte sa stea de vorba cu tine.

Adreseaza-te nevoilor companiei


Dupa ce te-ai documentat intens despre companie si postul in cauza, trebuie sa iti dai seama care este modul in care calificarile tale pot indeplini cerintele postului.

Fa o corelare inteligenta si evita sa mentionezi alte calificari, irelevante in aceasta situatie, te sfatuiesc specialistii.

Foloseste-te de mici trucuri tehnice pentru a capta atentia angajatorului

Mai devreme sau mai tarziu, CV-ul tau va ajunge in mainile cuiva din departamentul de HR.

Acum, mai mult ca niciodata, tebuie sa iti concentrezi toate informatiile despre tine intr-o singura pagina.

Pentru a nu scoate in evidenta informatiile care te supracalifica pentru job, specialistii te sfatuiesc sa eviti sa le asezi concentrat pe pagina, cu mare atentie sa nu te prezinti intr-un mod gresit.

O alta varianta ar putea fi sa iti alcatuiesti un CV in care informatiile relevante pentru job sa fie ingrosate si asezate la inceputul CV-ului, iar cele mai impresionante sa fie asezate la baza paginii cu litere mai subtiri.

Un accent pus strategic este doar o modalitate de persuasiune, iar omisiunea unor detalii importante cu privire la evolutia carierei tale ar putea fi o adevarata deceptie pentru viitorul angajator si este o actiune lipsita de etica, potrivit Monster.com.

Transforma calificarile superioare in avantaj


Daca in timpul interviului, angajatorul iti spune ca acele calificari superioare ridica un semn de intrebare cu privire la candidatura ta, reformuleaza experienta ta ca un avantaj pentru compania respectiva.

Contracareaza anticipat orice obiectie

Angajatorii au cateva obiectii tipice fata de candidatii supracalificati.

Ei vor spune ca te vei plictisi repede in acest job, ca nu vei fi multumit de salariu, ca in momentul in care primesti oferta financiara mai buna vei pleca fara sa stai pe ganduri, iar toate aceste presupuneri pornesc de la ideea ca in momentul in care piata muncii isi revine, ei vor pierde angajatii foarte buni.

Daca iti prezinti dezavantajele de la inceput, risti sa iti subminezi singur sansa de a primi jobul.

In loc sa faci asta, poti adresa intrebari deschise prin care angajatorul iti poate explica daca are nevoie de alte informatii pentru a fi convins ca esti omul potrivit.

Pregateste-ti cu atentie aceste intrebari, dar si raspunsurile, te sfatuiesc expertii.

Infrunta intrebarea critica


Intr-un final, trebuie sa fii pregatit sa raspunzi la o intrebare pe care putini intervievatori isi permit sa o adreseze.

Ai putea fi intrebat daca nu este umilitor pentru tine sa accepti un job pe care multi oameni l-ar putea considera sub nivelul tau, iar raspunsul trebuie sa denote indirect o atitudine pozitiva prin sublinierea compatibilitatilor tale cu postul vacant.

Aceasta este ocazia ta sa demonstrezi ca esti genul de angajat care considera ca orice job este o onoare, indiferent de natura lui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#angajator, #cv, #inerviu de angajare, #job, #supracalificare , #Stiri Locuri de munca