Interviul de angajare - intelesul din spatele intrebarilor

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 22:57
3679 citiri
Interviul de angajare - intelesul din spatele intrebarilor

Sa mergi la un interviu de angajare este destul de dificil, dar daca mai si incerci sa-ti dai seama care este scopul ce se ascunde in spatele unor intrebari, nivelul de anxietate creste proportional.

Uneori, intrebarile aparent simple au in spate intelesuri ascunse, insa, cel mai frecvent, intervievatorul incearca sa masoare interesul tau real fata de compania sa si doreste sa afle cat de valoros esti pentru el, din punct de vedere profesional, scrie CareerBuilder.

Daca esti intrebat “De ce vrei sa lucrezi aici?”, aceasta este o ocazie perfecta de a demonstra firmei ca ti-ai facut temele.

Intervievatorul vrea detalii – cum se diferentiaza aceasta companie de competitie, ce servicii sau ce produse noi ofera – si acesta este momentul sa stralucesti, venind pregatit cu raspunsuri bine documentate, originale si impresionante.

Daca este posibil, mentioneaza ceva legat de firma, cu care esti deosebit de familiarizat si pe care sa poti lega direct de munca, talentul si de experienta ta.

Chiar si atunci cand ti se pune inevitabila intrebare “Care sunt punctele tale forte/calitatile tale?”, gaseste ceva din istoricul tau profesional care sa arate talentele deosebite pe care le poti oferi companiei.

Adu in discutie cele mai importante calitati ale tale, legandu-le de nevoile si de dorintele angajatorului si punand accent pe modalitatea in care acestea pot ajuta la atingerea obiectivelor organizatiei.
Apoi urmeaza cealalta fata a monedei: “Care sunt punctele tale slabe?”

Timp de ani de zile, oamenii au fost sfatuiti sa-si “impacheteze” slabiciunile intr-un raspuns care sa le faca sa para de fapt calitati. Insa intervievatorii au auzit toate raspunsurile, iar astfel de raspunsuri tind sa para superficiale in ziua de azi.

In schimb, alege o situatie in care te-ai confruntat cu o provocare – fara sa intri in detalii personale – si povesteste cum ai iesit din acea dilema sau situatie problematica si cum te-a ajutat aceasta sa te dezvolti. Spune ce ai invatat si cum noile cunostinte pe care le-ai dobandit ti-au adus beneficii profesionale.

Oamenii care isi recunosc slabiciunile si care demonstreaza ca vor sa devina mai buni arata potentialului angajator ca sunt dispusi sa dea tot ce au mai bun, chiar daca acest lucru inseamna sa invete din greselile din trecut.

Compania vrea un jucator de echipa si un angajat independent

Atunci cand esti intrebat daca lucrezi mai bine singur sau in echipa, ceea ce vrea intervievatorul sa afle cu adevarat este cum interactionezi cu ceilalti si cat de multe instructiuni iti trebuie atunci cand ti se da o sarcina pe care trebuie sa o finalizezi singur.

Daca stii cum sa-ti gestionezi timpul, esti capabil sa-ti tii seful la curent in ceea ce priveste progresul proiectelor tale? Esti bun la brainstormingul in grup? Esti cel care vine cu cele mai bune idei? Sau esti acel individ care are mai multe sanse sa modeleze o idee a grupului, sa colaboreze cu ceilalti pentru a gasi cea mai buna solutie pentru problemele companiei?

Fie singur sau in echipa, vrei sa demonstrezi ca poti interactiona eficient cu cei cu care lucrezi, la diferite niveluri de autoritate, dar ca esti o persoana care poate fi productiva si poate veni cu raspunsuri si pe cont propriu.

Retine, interviul este o sosea cu dublu sens, iar acest lucru este adevarat mai ales in cazul intrebarilor. Asigura-te ca pui intrebari care arata faptul ca te-ai documentat asupra companiei si ca esti constient de problemele actuale cu care se confrunta firma si domeniul in care activeaza. Trebuie sa arati interes fata de companie daca vrei ca aceasta sa arate interes fata de tine.

#angajare, #angajator, #cariera, #companie, #interviu, #intrebari, #sef , #Stiri Locuri de munca